Äktenskap för alla som vill!

DN rapporterar om utredningen. Portalparagrafen, vad som är ett äktenskap, utvidgas till att inkludera homosexuella par. Partnerskapslagen kommer att avskaffas och en könsneutral äktenskapslagstiftning införs.

Svenska kyrkan kommer att få ansöka om vigselrätt precis som andra trossamfund. Enskilda präster får vägra att viga homosexuella.

Några frågetecken: Hur kommer Kyrkostyrelsen och biskopsmötet ställa sig till detta? Partnerskapet, som biskop Ytterberg kunde tänka sig att präster kan få förrätta, kommer enligt utredningen inte att finnas kvar.

Och hur kan en statlig utredning föreslå att ideella organisationer helt lagligt får ägna sig åt diskriminering?

Traditionellt har det varit så med vigselrätten att den har tillhört kyrkan. Svenska kyrkan ser till att någon präst viger. Det är på så sätt inte enskilda präster som har förfogande över vigselrätten, även om det har kommit att bli så i en del fall (konsultande vigselpräster).

Blir det på samma sätt nu, är det alltså Svenska kyrkan som har vigselrätten. Sedan kan präster välja och välja bort. Även med nuvarande ordning kan präster välja att "skicka vidare" brudpar till kollegor, till exempel för att den enskilde prästen är tveksamma till omgifte.

Nu skriver utredaren att om man skulle tvinga alla vigselförrättare att viga såväl särkönade som samkönade par, skulle många (trossamfund) avstå från vigselrätten helt. Då blir det i praktiken endast borgerlig vigsel kvar.

Min åsikt är klar. Vi kommer att få ett äktenskap. Och ska vi offra de homosexuella som vill gifta sig i kyrkan, för att några präster får det besvärligt? Kunde vi inte stå på de utsattas sida den här gången?

Jag kommer att med stolthet viga både särkönade och samkönade par! Välkomna!

Uppdateringar: diverse kommentarer
Ärkebiskop Anders Wejryd
Trollhare
Magnus tankar
Carin Stenström/Världen idag



Ekot
RFSL
Andra bloggar om:
,
,

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...