Prästkurs

Årets prästkurs är över. I två dagar har vi inspirerats av biskop Erik Aurelius, Kerstin Vinterhed, Stefan Klint och Margareta Brandby-Cöster under temat "Skönlitteratur som livstolkning". Som vanligt svårt att koppla av och ägna sig åt abstraktheter när verksamheten är i full gång, men det är nog ändå viktigt att ägna längre tid åt teologi ibland.

Både Erik och Margareta (säkert Stefan och Kerstin också) är utpräglade lutheraner och det är befriande i en tid då vi alltmer överöses av översatt reformert litteratur och alpha-kurser. Margareta ville till och med definiera luthersk predika som att hjälpa människor att leva i verkligheten, medan reformert predikan snarare handlar om att göra människor till kyrkobesökare. Ett gott predikoråd gav hon också: föreställ dig att du själv sitter i bänken, och predika för dig! Då kan du ana att det landar åtminstone hos någon till.

Präster behöver läsa romaner. Det behöver väl alla, men själv tycker jag att romanen är ett ovärderligt sätt att sätta sig in i andra människors liv och tankar. Kerstin Vinterhed tipsade oss om följande böcker:

* Alexander McCall Smith: Damernas detektivbyrå
* Thomas Mann: Buddabrooks
* Wladyzlaw Bartoszewski: I hjärtat av Europa
* Jörn Donner: Dödsbilder

Mer av Erik Aurelius hittas här.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...