Ingen präst för utträdd

Enligt Metro kommer Svenska kyrkan bli hårdare med att inte tillåta begravningar i kyrkans ordning för icke-medlemmar. Egentligen handlar det om att följa begravningslagen, som säger att kyrkan ska tillhandahålla lokal utan religiösa symboler. Göran Jacobsson, kyrkogårdskonsulent vid Svenska kyrkans församlingsförbund, menar att det handlar om att följa den avlidnes vilja.

Problematiken är inte enkel. För en del anhöriga kommer det som en chock när de sitter hos begravningsentreprenören och upptäcker att mormor inte "var med". Vill de ändå ha begravning i Svenska kyrkans ordning går frågan till församlingens kyrkoherde, som efter samtal med de anhöriga kan säga ja eller nej till förfrågan. Begravningen sker till självkostnadspris.

Är det denna möjlighet som församlingsförbundet menar ska tas bort, att begravningslagen ska tillämpas striktare?

Jag hoppas inte det. Det finns ofta goda skäl till folks utträden. Det måste finnas en andra chans. Och visst finns det många som besöker våra kyrkor utan att för den skull bidra med ett öre till städning och uppvärmning (som en lokal debattör skrev) - men barmhärtigheten måste gå först. Kyrkan må få tillbaka medlemmar genom striktare regler, men den har ändå inget att vinna på att inte vara generös mot sörjande.

Uppdatering 16/2 7:18. Dessbättre verkar det inte stämma. Se kommentarerna.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...