Tjejer och killar i skolans värld

En kommun i mellansverige har friades nyligen efter en anmälan från DO. Ärendet handlade om en fråga till en rektorskandidat om dennes kvinnosyn. Han var nämligen muslim, och därför kunde det vara värt att ställa frågan, tänkte facken. Men vad facken frågar om är kommunen oskyldig till.

Även i Borås har rektorer och kvinnosyn uppmärksammats. På Särlaskolan är killarnas kränkningar av tjejerna vardag. Rektorn Ingwar Blomster ska ha lagt ansvaret för de förekommande sextrakasserierna på tjejerna själva.

– Vi har pojkar som inte vet var gränserna går. Att tjejerna utmanar killarna, bland annat genom sina kläder, är en del av problemet. Och deras olika kulturella bakgrund. --- Om hon inte beter sig felaktigt så kan hon vara trygg. (Källa: Radio Sjuhärad)

Blomster, som tidigare varit rektor i Skara, har mailat till Skaraborgs Läns Tidning för att förklara sig. Han menar att det ligger rasism bakom. Han får nämligen hemska mail från rasister. Vi får väl se hur han utvecklar sitt tänkande. Och hur Särlaskolans jämställdhetsplan ser ut, om det finns någon.

Hur som helst - det är rasistiskt att enbart fråga musliska bekännare om deras tänkande kring genus och jämställdhet. Det borde vara en fråga som alltid bör komma upp, i synnerhet om man tänker jobba med barn och ungdomar. Själv trodde jag att folk har tagit intryck av debatten kring "skylldigsjälvomduharkortkjol"-tänket.

Uppdatering: I en artikel i DN visar forskarna Peter Gill och Anne-Lie Ericson att lärarna står för en hel del av mobbingen.
"Det är säkert så att många skolor hanterar uppkomna fall på ett tillfredsställande sätt. Men att döma av de fall vi har granskat, finns det samtidigt i bästa fall en nonchalerande attityd hos vissa lärare och rektorer och i värsta fall ett konsekvent förnekande av problemen. Detta kan tyda på en form av dysfunktionell belägringsmentalitet där enskilda kränkta, mobbade samt, i vissa fall, självmordsbenägna barns öden tycks underkastas enskilda skolors vägran att befatta sig med skollivets mindre smickrande egenskaper."


Andra bloggar om:
,
,

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...