Stoppa våldet mot kvinnorna! /av z999

Främlingsfientliga och rasistiska grupper brukar oftast skylla samhällsproblemen på invandrarna. Ett vanligt uttryck för det brukar vara deras ständiga budskap om att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. De har en poäng, men det är knappast hela sanningen. Till att börja med framstår oftast alla invandrare som kriminella i deras beskrivningar. Något som inte kan komma längre från sanningen. Den stora delen invandrare är förstås laglydiga, skötsamma människor. Det stämmer däremot att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Det kan man förklara utifrån sociala strukturer i samhället.

Genomgående har undersökningar visat att invandrare med samma meriter och utbildningar som svenskar får sämre möjlighet till anställning, och om de ändå får den så får de sämre lön. Detta har skapat en underklass av invandrare. Det är denna underklass som är ansvarig för invandrarnas överrepresentation inom brottsligheten. Underklassen är nämligen alltid överrepresenterad i brottsstatistiken helt oavsett om den är svensk eller invandrare.

Den förklaringsmodellen erbjuder ett alternativ till de främligsfientliga gruppernas lösning på problemet. Medans de främlingsfientliga grupperna vill kasta ut invandraren så kan man med den sociala förklaringsmodellen visa på hur man istället kan sänka invandrarnas brottsbenägenhet genom att förändra samhället. Stoppar man det svenska samhällets diskriminering av invandrare så försvinner problemet.

Men den sociala förklaringsmodellen kan erbjuda mer än så. Den erbjuder nämligen lösningen på ett annat stort samhällsproblem. Män är klart överrepresenterade innom våldsbrott. Mäns våld mot kvinnor är också en av de stora samhällsfrågorna idag. Tillämpar vi den sociala förklaringsmodellen på män som utövar våld mot kvinnor förstår vi att männen gör detta eftersom de är diskriminerade på arbetsmarknaden. Vill vi stoppa våldet mot kvinnorna måste vi således förbättra männens situation på arbetsmarknaden. Ett första sådant nödvändigt steg skulle kunna vara att kraftigt höja männens löner. Något som skulle kunna finansieras genom att dra ner resurserna till kvinnodominerade branscher, vilka ju oftast brukar vara i allmän ägo.


Och vad vill jag då säga med detta? Jag är inte ute efter att förlöjliga viktiga samhällsfrågor eller driva en debatt runt någon av mina hjärtefrågor. Vad jag vill ifrågasätta är att det alltid finns så färdiga svar på precis allting. Första delen av det här inlägget kanske många kan följa som något de känner igen och som inte är helt uppåt väggarna (oavsett vilka åsikter man sedan har), den sista delen följer som en enkelriktat tänkande av den första delen. Jag har en känsla av att lösningen på alla samhällsfrågor är att svara med rätt svar (första delen av inlägget) och sedan har man fyllt kvoten och gjort sitt. Och ingenting har förändrats.


/z999

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...