Dags att fyra av en

fredagsfyra.

Tema: Tillbaka(?) till skolbänken
1) Skolminister Jan Björklund (fp) har öppnat upp för att skolor ska kunna ha klasser som innehåller antingen bara flickor eller bara pojkar. Vad ser du för för- och nackdelar med att skilja könen åt på detta vis?
Fördelen är att det finns en valfrihet. Om elever och föräldrar anser att det är bäst att vara i en enkönad klass, ska staten inte sätta sig emot. Några egentliga nackdelar kommer jag inte på, faktiskt. Visst är det "bra med blandning", men att hävda könsrollsocialisering tror jag inte på.

2) Vissa vill ha fler betygssteg. Andra vill inte ha några betyg alls. Vad tycker du?
Fler betygssteg än nu ger bättre tydlighet och större rättvisa. Skillnaden mellan VG (plus) och MVG (minus) är hårfin men får stor betydelse. Kommer man ju ihåg själv från högstadiet. Exakt hur kul var det att få höra att man hade "stark fyra" i slutbetyg.

3) Flickor får i genomsnitt bättre betyg än pojkar. Vad tror du är den största anledningen till detta?
En möjlig anledning är att pojkar generellt tar för sig mer verbalt, och flickorna skriver bättre på proven. Och lärarna sätter betyg utifrån provresultat snarare än från verbal prestation.

4) I världens bästa skola fungerar det… på vilket sätt?
Öppenhet, demokrati, tydlighet, vänskap.....

Andra bloggar om:
,

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...