Hbt-bibeln: Inledning och länkar / Inlägg av Kalle

Jag har samlat synpunkter om Bibelns och olika bibelställens anknytning till homosexualitet här på bloggen, och länkar till inläggen här nedan. Jag har här också samlat några länkar till hemsidor som kan komma med vidare infallsvinklar.
Först ändå något ord om Bibeln. Den är människors ord, eftersom varje bokstav i Bibeln är skriven av en människa. Samtidigt är den Guds ord, eftersom Gud har inspirerat skribenterna. Eftersom Bibeln är Guds ord, har den ett budskap också till dagens människor. Detta budskap måste dock granskas genom de mänskliga kläder som det har fått, då det uttalades i en speciell historisk situation. Det är budskapet, inte dess kulturella infattning, som är det väsentliga.
Likaså kan vi inte se på Bibeln som en samling verser som alla har samma vikt och värde. Varje enskilt bibelställe måste granskas utgående från Bibelns helhetsbudskap. I min bibeltolkning utgår jag från att Gud blev människa i Kristus för att visa oss sin kärlek och befria oss från ondskan. Detta förpliktar oss att (sträva efter att) leva ut Guds kärlek i vårt förhållande till vår medmänniska, såsom det Dubbla kärleksbudet (Luk 10:27) befaller oss.

När jag då med denna utgångspunkt granskar Bibeln för att se vad den säger om homosexuell kärlek, kommer jag till slutsatsen att den är ett uttryck för Guds kärlek lika mycket som den heterosexuella kärleken är det. En mer detaljerad granskning når du genom länkarna nedan. En granskning av detta slag kan aldrig vara heltäckande och slutgiltig när den publiceras som korta blogginlägg, men listan lever, och kommer säkert att göra det länge än.
Skapelsen (1Mos 1-2)
Sodom (1Mos 19)
Renhetslagarna (3Mos 18:22, 20:13)
David och Jonatan (1Sam 18-20, 2Sam 1:26)
Eunucker (Jes 56:4-5)
Dubbla kärleksbudet (Luk 10:27)
Onaturligt umgänge (Rom. 1:26-27)
Orättfärdighet (1Kor. 6:9f; 1Tim. 1:10)

Svenska länkar:
Lars Arnell: Kristen tro och homosexuell samlevnad - Visst går det att förena!
Barbro K. Gustafsson (EKHO Stockholm): Bibeln och homo/bisexualiteten
EKHO Göteborg (länkar): Vad säger Bibeln om homosexuell samlevnad?
Engelska länkar:
Gentle Spirit (hbt-församling i Alabama): You Can Be Gay AND Christian!
Whosoever Magazine: What We Believe

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...