Arbetsmiljöverket + Svenska kyrkan = bra!

Nu ska Svenska kyrkan specialgranskas av Arbetsmiljöverket, rapporterar Dagen. Kruxet med Svenska kyrkan, enligt Britt-Marie Kjölsrud på AV är

* Belastningsskador
* Relationsproblem - arbetskamrater eller överordnade
* Otydlighet i rollfördelningen - vad en kyrkoherde ska och inte ska göra

– Inom kyrkan finns en godhetskultur där det inte är tillåtet att ta upp sådant som man ogillar. Konflikträdslan gör att problemen sopas under mattan tills de växer sig så stora att det blir svårt att åtgärda dem. Sannolikt är förhållandena likartade i frikyrkan och i många ideella föreningar, säger Britt-Marie Kjölsrud.

Nan Flodwall på Församlingsförbundet försvarar:

– Det är naturligtvis inte bra att folk mår dåligt. Men man kan också se de många anmälningarna om psykosociala problem som så att det rör sig om en välinformerad grupp. Man är inte heller så rädd för att mista sin anställning som man annars kan vara inom den offentliga sektorn, säger hon.


Jag tycker att det är mycket bra att Arbetsmiljöverket tar det här steget. Alltför ofta hör man hur folk i kyrkans tjänst råkar illa ut. Och visst är det bra att man kan anmäla utan risk att mista sin anställning - men å andra sidan är det brist på diakoner, församlingspedagoger och kyrkomusiker. Svenska kyrkan ska vara rädd om sin personal.

Vad kan göras för att få en bättre arbetsmiljö? Börja med systematiskt arbetsmiljöarbete i alla pastorat. Till exempel handlar detta om:
Att i det dagliga arbetet uppmärksamma och ta hänsyn till både psykologiska
och sociala förhållanden och arbetsmiljöfrågor av fysisk karaktär

... och det ska man kunna göra utan att bli stämplad som bråkig eller gnällig. Medarbetare ska vara delaktiga. Kyrkopolitiker ska ta ansvar och förstå att de har arbetsgivaransvar. Chefsutbildning för kyrkoherdar, gärna innan man tillträder kyrkoherdetjänst. Det här med stress bör uppmärksammas i högre utsträckning.

Själv trivs jag bra med arbetet, jag älskar prästeriet och har aktivt valt en arbetsplats med goda förutsättningar att utföra ett bra jobb. Och vi har rätt kul också.

Mina tidigare arbetsmiljötips: *skoj*

Tips för varma kyrkmänniskor
Om irritation
Anti-stress
Tips till uttråkade församlingspräster på landet

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...