Vi kan faktiskt också - kanske till och med bättre!

Kyrkans Tidning skriver om skolverket som är kritiskt till kyrkans öppna förskola. Bakgrunden är att kyrkan tar över mer och mer av den verksamhet som förr fanns i kommunens regi. Öppna förskolor och fritidsgårdar är inte sånt som kommunen sätter först på agendan, men det gör kyrkan.

- Kyrkans verksamhet är inte värdelös eller så. Men innehållsmässigt är det inte samma sak, säger Ulla Nordenstam, undervisningsråd på Skolverket.
Nähä? Har skolverket utrett det? Vet skolverket att våra pedagoger är lika minst lika bra utbildade som kommunens? Och exakt vad är det för skillnad på saft och macka hos kyrkan, och saft och macka hos kommunen? Är grävskoporna och plastköken roligare att leka med hos kommunen än hos kyrkan?

Eller handlar det om dåligt samvete - att kyrkan åter "får" ta över det som kyrkan en gång drog i gång i Sverige (jag tänker på utbildning, sjukvård) eftersom samhället nu satsar pengar på annat?

Skolverket påpekar också att alla inte vill delta i kyrkans verksamhet. Nej. Och man måste verkligen inte. Men folk är inte så rädda för kyrkan, längre. Folk har fattat att det är helt okej att komma med sina barn till Föräldra/Barn utan att kunna Tio Guds Bud utantill eller att veta vilket tema det är på 2 söndagen efter Trettondedagen.

Kyrkans Tidning skriver att det 1994 fanns öppen förskola i nästan 80 procent av landets kommuner. Tio år senare hade endast 48 procent kvar sin verksamhet.

Svenska kyrkan har istället satsat på att bygga ut sin öppna förskoleverksamhet,och antalet besökande barn mellan 0 och 3 år har ökat: från drygt 638 000, år 2001, till nästan 850 000, år 2004.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...