Svenska kyrkans Missions julinsamling handlar denna gång om HIV/Aids. Den pågår fram till trettondedag jul den 6 januari. Fram till dess gäller det att sprida information om, men också att samla in minst 25 miljoner kronor till, vårt arbete till stöd för de redan fattiga och utsatta som drabbas hårdast av vår tids allvarligaste sjukdom.Några exempel på detta arbete för livets skull:
• I Sydafrika, Swaziland och Zimbabwe utbildas hemsjukvårdare. De hjälper till med tvätt, städning och sårvård men visar framförallt att de sjuka inte är bortglömda och diskriminerade, utan har samma människovärde och rätt till respekt som alla andra.
• I Kapstadens slumområden hjälper projektet Philani många hiv-smittade kvinnor att bli självförsörjande. Philani distribuerar även bromsmediciner och medicineringen har resulterat i att smittsprindningen gått ner från 30-35 procent till under tio.
• I Tanzania har den evangelisk-lutherska kyrkan kartlagt ungas attityder och sexuella mönster för att se var insatserna bäst behövs.
• I Pakistan där samhället tiger om problemet hiv/aids och ytterst få institutioner har med det i sin utbildning, utbildar kyrkorna barnmorskor som tar upp hiv/aids både med personal och patienter.

Var femte sekund smittas en människa med hiv och förra året var nära 40 miljoner människor hivpositiva.

Vill du vara med och hjälpa?

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...