"Brunskjortor känner stöd av kristna"

...säger Sven-Bernhard Fast, generalsekreterare i Sveriges Kristna Råd till Kyrkans Tidning. Det handlar om "fanatiker på yttersta högerkanten som har sett Åke Green-rättegången som ett stöd." Efter årets hatbrott mot homosexuella, vandalisering av malmömoskén och judiska begravningsplatser, slår kyrkoledarna i SKR:s julbrev nu fast att "den kristna förkunnelsen kan aldrig användas för att motivera hatbrott."

Det här är intressant. Aldrig kan användas? Eller får användas?


– Det har känts angeläget att markera att man inte får missbruka en kristen förkunnelse som stöd eller förevändning för rasistiska eller grupphat,
uppvigling och sådant, säger Sven-Bernhard Fast.

Nej, men det blir svårt att hitta någon som erkänner sig missbruka en kristen förkunnelse som stöd eller förevändning för det som Fast räknar upp.

”Historien är tragiskt fylld av exempel på hur mänsklig ondska givits förment religiösa motiveringar, alltifrån dödsstraff, erövringskrig och slavhandel till judeförföljelser, hedersmord och hatbrott mot homosexuella. Men den som säger sig ha 'kristna' argument för allt detta har aldrig sett in i barnets ögon, eller vågat bli sedd av dem - har missat trons centrum”, skriver SKR:s presidium i julbrevet.
Läs mer på Kyrkans tidnings hemsida.

Och nu går det inte att skylla på liberalteologi eller slappa svenskkyrkliga präster. I SKR:s presidium ingår ordförande Göran Zettergren, missionsföreståndare i Svenska missionskyrkan, Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift, ärkebiskop KG Hammar, samt Tikhon Lundell, prästmunk i Serbiska ortodoxa kyrkan.

God Jul tebax SKR!

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...