Rapport 2 från präst/diakonmötet

Så var 2005 års präst/diakonmöte slut. Idag var det biskop Eriks tur att föreläsa - och det gjorde han mycket bra. Han klarar av att vara seriös och humoristisk samtidigt. Under rubriken "Framåt med Jesus" berättade han om Jesusbilder i Gamla Testamentet, vad vi inte ska göra med krigshistorierna och att vi blir mycket piggare av att se framåt istället för att tycka det var bättre förr.

Sen chockade han församlingen genom att utnämna tre helt ovetande personer till hc-prostar. För den ickeinvigde betyder det att man får titeln prost honoris causa, dvs man har gjort något extraordinärt för stiftet. En del skarastiftare var naturligtvis tveksamma till detta tilltag - förre biskopen var mycket restriktiv med utmärkelser - men jag kan se både för och nackdelar med att utnyttja hc-prostsystemet.

Valet till domkapitlet gick enligt valberedningens förslag: Eva Elfwering, diakon i Skövde blev ordinarie ledamot med Jan Stenbrink, präst i Alingsås som ersättare. Gun Larsson från Mariestad blev ersättare för biskop och domprost. Jaja, man får väl hoppas att man inte slutar som disciplinärende i domkapitlet, men om det skulle bli så gäller det att ha vettigt folk där.

Väl hemma träffade jag Magnus Ljung, journalist på SkLT för lite valprat, ringde upp en Sveriges Radioproducent som sökt mig, ringde in psalmer till Bloms begravningsbyrå. Sen..äntligen ledig.

Lyssna på P1 i morgon onsdag kl 9.20 - då pratar jag kyrkoval. Håll tummarna.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...