Natthärbärge - i första hand för män

Sveriges Radio Skaraborg berättade igår att några kyrkor i Skövde öppnar natthärbärge för hemlösa. Dan Storck på Frälsningsarmén i Skövde berättar att det kommer att finnas fyra-fem övernattningsplatser och att man får duscha, äta nattmacka, sova och äta frukost, om man inte är otrevlig eller våldsam förstås.

Det finns dock en begränsning i gästfriheten. Eftersom det är flest hemlösa män i kommunen, så vänder man sig i första hand till just män.

– Det är nog inte bra att mixa män och kvinnor så i första hand vänder vi oss till männen, säger Dan Storck.

Som vanligt alltså. Tjejer missgynnas i olika sammanhang och behöver likt gladiatorer knö sig in - inte bara till näringslivets styrelserum och universitetens professorskretsar - utan också till det ställe dit vi minst av allt vill hamna, nämligen bland dom hemlösa på natthärbärge. För också här går männnen först, och eventuella kvinnor erbjuds "speciallösningar".

Jag tycker naturligtvis att Dan Storcks initiativ är jättebra. Men vi behöver alla fundera på vilken plats och vilket utrymme vi ger varandra. Och kan vi bara utgå från att det inte är bra att mixa män och kvinnor? Själv skulle jag hellre sova brevid en okänd man än brevid en soptunna om jag riskerade att frysa ihjäl.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...