Kyrkan och facket - på din sida!

DN (och för all del andra tidningar också) brukar skriva några gånger per år hur mycket man tjänar på att gå ur kyrkan. I år har man förändrat sig lite och tar med facket också. Frågan är vad man får ut av medlemskapet.

Förmånerna om man är medlem i kyrkan är enligt DN bl a giftermål, dop, konfirmation och begravning i kyrkan med präst. Man får delta i dom olika verksamheterna utan att vara medlem. Jag saknar solidaritetstanken - att stödja diakonin. Jag saknar kulturperspektivet - att vara med och vårda våra gemensamma kulturskatter. Jag saknar det existentiella - att tillhöra och känna gemenskap med något som har med Gud att göra.

I de flesta fackförbund ingår en eller flera försäkringar i fackavgiften. Facket hjälper till med löner och förhandlingar.

Jämförelsen mellan kyrkan och facket är inte dum egentligen. Men fackförbunden är hårdare. Det går inte för icke-medlemmen att tro att man får hjälp om man plötsligt står i en konflikt. Kyrkan stänger inte dörren, än så länge. Och det finns det som är viktigare än kronor och ören.

Men jag förstår att den som tvingas välja mellan nya vinterstövlar till barnen eller medlemskap i kyrkan väljer det första. Därför måste vi införa såväl golv som tak för kyrkoavgiften.

Läs artikeln här.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...