Länkar om oasrörelsen + kvinnoprästmotstånd

Det här hände när oas skulle ha möte på Skara stifts egen gård Flämslätt. När stiftsadjunkten Gunnar Prytz meddelar oasrörelsen att gårdens kaplan ansvarar för andaktslivet, och att oas får vända sig till henne, får han svaret:
Men Berit Simonsson meddelade till vår förvåning att Oasrörelsen inte kan följa denna ordning. Hon skrev att det var ”otänkbart för Oasrörelsen. Under dessa omständigheter måste vi avboka Oaskursen på Flämslätt för att söka oss en annan plats. Det är inte aktuellt att några andra än de präster Oas tillfrågar ska celebrera eller på annat sätt medverka vid de gudstjänster som Oas inbjuder till. Sådan är vår hållning överallt.”

Läs inlägget från socialdemokraternas valsida här.

I samband med oasmötet i Hässleholm intervjuas en av prästerna av Kristianstadbladet:

- Inom Oasrörelsen har man egentligen inte tagit ställning i frågan. Inom svenska kyrkan finns det en splittring när det gäller kvinnliga präster. Men inom Oas vill vi skapa gemenskap och inte splittring och vi har lyckats hålla frågan utanför.
På de kvinnliga prästernas bekostnad?
– Ja, jo det är klart. Kvinnliga präster är välkomna att hålla till exempel seminarier. Men inte mässor med gudstjänst, säger Göran Hellerby.


Samma scenario vid mötet i Boden. Norrbottenskuriren har intervjuat Berit Simonson som säger att oas har en öppen ekumenisk hållning. Men bara till en viss gräns. Varför får inte kvinnliga präster leda gudstjänst, Berit?

– Vi vill att också dem som inte känner sig trygga med kvinnliga präster ska få utrymme att vara med. Präster med den här inställningen i ämbetsfrågan får aldrig komma till just på grund av det. Det här är en konflikt som det måste jämkas i precis som i en annan relation, säger Berit Simonsson.


I´ve got news for you. Vi är inte farliga. Ni kan känna er helt trygga.


Här kommer länken till
Norrbottens-Kuriren

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...