Kungen har inga brottsoffer

Kungen har krockat i en rondell. Lätt hänt. Det behövs inte mycket för att en kollision ska vara oundviklig. I vanliga fall gör polisen alkoholtest och utreder vems felet var. Men inte den här gången. Det var ingen idé att låta kungen blåsa, eftersom han ändå inte kan åtalas för något.

Jag tror inte ett ögonblick att kungen var berusad. Men för att inte kungakritikerna ska få vatten på sin kvarn, skulle kungen naturligtvis ha lämnat test iallafall - för att visa att han inte var berusad. Har man inget att dölja, kan man lika gärna blåsa.

Nu blossar debatten om kungahusets immunitet upp. Jag bryr mig inte om ifall prinsessorna kan snatta Gucciväskor helt lagligt eller om kungen kan vrålåka i stadstrafik. Jag tycker det är viktigare att se att immunitetsystemet innebär att det inte finns några brottsoffer. Kungahusets medlemmar kan alltså i teorin bära sig åt hur som helst mot sina medmänniskor, utan att det är straffbart. Alla människor är lika värda...eller?

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...