Till dig som vill förbjuda tiggeri. Krönika i SLA den 27 mars 2015

Jag kan förstå att du är upprörd. Att behöva se folk i vårt välordnade Sverige sitta med pappmugg framför sig utanför affärerna. Fattigdomen avskaffade vi ju på 50-talet – vi såg till att bygga tillräckligt med lägenheter, vi förstärkte de sociala skyddsnäten och de invandrare som kom fick jobb direkt på Volvo.

Du kanske tänker att de tillhör kriminella ligor. De släpps av och hämtas upp av människor i fina bilar. Att de under en dag tjänar i pappmuggen motsvarande vad en prostituerad gör på en kvart, eller är felräkningspengar för en knarklangare, kanske du inte tänkte på.

Jag läser att företrädare för ett politiskt parti tycker att de håller på med ett cyniskt skådespel. De skriver skyltar och visar söndervikta foton av magra barn med svält i blicken. Vill de få vår uppmärksamhet? Vill de ge oss skuldkänslor? Eller helt enkelt ge oss en glimt av den verklighet som är deras, den som inte behöver dramatiseras ytterligare?

Det här med tiggande romer är historiskt sett nytt för oss i Sverige. Sakta håller en normaliseringsprocess på att ta vid. Jag märker det hos mig själv när jag sitter och dricker kaffe nere på Lyktan tillsammans med en av våra romer. Ja, jag kallar dem våra romer. Han berättar att han kommer åka till Rumänien snart.  Men du kommer väl tillbaka? frågar jag.  Yes, säger han och går och packar ner barnkläder och varma sockar att ta med till hembyn.

Tillbaka till vad, tänker jag sen. Husvagnarna har inte bygglov många dagar till. Från ett helvete i Rumänien till ett illegalt tältläger i Skövde.  Ett system byggs upp i Sverige som handlar om att romer kommer, bosätter sig , blir bortkörda, flyttar lägret, blir bortkörda igen. Är vi tillbaka på 50-talet då romer, eller zigenare, drog från ställe till ställe, aldrig välkommen, alltid mötta med misstänksamhet? Idag är deras brott inte att de anses stjäla hönor från bondgårdar, utan deras brott är att de skräpar ner.

Du som vill förbjuda tiggeri, vilka alternativ föreslår du? Vilken strategi skulle du välja om du tillhörde ett folk som varit förföljt i hundratals år, och om du inte kunde ge dina barn mat för dagen? Skulle du låta dem svälta? Försörja dig genom prostitution eller börja sälja knark till ungdomar? Skulle du snatta kyckling på Coop eller ta SMS-lån tills du får mer papper från Kronofogden än vad du får i reklam?

Karin Långström Vinge
Hiss: Nätverket som hjälper Skövdes romer

Diss: Cyniska skådespel, de finns de också. 

Uppdaterat 30 april:

Moderater på DN Debatt:  Förbjud organiserat tiggeri

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...