Manifestation för alla offer för IS/Daesh


Idag hålls en manifestation i Skövde arrangerad av några av kyrkorna med ursprung i Mellanöstern. Manifestationen sker till stöd för de kristna i Irak och Syrien som just nu drabbas hårt av IS eller Daesh som terroristgruppen kallas på arabiska.

Med all respekt för att assyriska och syrianska kristna i Sverige naturligtvis lider oerhört av att se sina släktingar och vänner kidnappas och mördas, så tänker jag att det är en onödig och olycklig polarisering att manifestera endast för kristna. Faktum är att den grupp som lider mest av IS härjningar är muslimer. IS menar att deras fiender är alla som inte accepterar deras tolkning av islam, vilket innebär att alla andra muslimer är lika mycket fiender som kristna, judar, druser med flera grupper.

Ska det någonsin bli fred, krävs att religioner och folkgrupper slutar polarisera, och istället samarbetar. Vi behöver muslimer som slår vakt om synagogor, kristna som manifesterar för muslimer, judar som sörjer muslimska barn lika mycket som sina egna.

Ett bröd, en enda mänsklighet. Naturligtvis behöver det manifesteras och bes för kristna i Mellanöstern. Men det behövs också manifesteras och bes för våra muslimska bröder och systrar.

 Läs mer: Are most victims of terrorism Muslims? (BBC)
Jihadistterrorns offer: muslimer i fattiga länder (Sydsvenskan)
Terrorns verkliga vardag (Aftonbladet)

De mest utsatta barnen

Artonåriga Tina sitter på socialkontoret och försöker få någon form av förklaring på varför de lät henne och hennes syskon växa upp i en fa...