Filmen om Inger Svensson. Krönika i Kyrkfack mars 2014

Tror att en betydande del av Kyrkfacks läsekrets såg eller har åtminstone hört talas om ”Och förlåt oss våra skulder”, dokumentärfilmen om prästen Inger Svensson som Sveriges television nyligen visade. Tom Alandh visar ett människoöde – en ung kvinna som väljer att följa sin kallelse till prästämbetet trots det hårda motstånd som fanns på 70-talet. Ensam i stora prästgårdar tar Inger Svensson sällskap av flaskan vilket medför både ekonomiska och sociala bekymmer.

När Alandh så intervjuat anhöriga, vänner och arbetskamrater (Inger Svensson själv avled i 50-årsåldern med en utsliten kropp), lämnas följdfrågorna och reflektionen till tittaren. Vilka mekanismer leder en människa in i alkoholismens träskmarker? Förstod kvinnoprästmotståndarna vilka konsekvenser deras styvnackade uttalanden kunde få? Kunde stödet från Inger Svenssons arbetsgivare sett annorlunda ut, och kunde det satts in tidigare?

Jag läser på Arbetsmiljöverkets hemsida om faktorer som påverkar den psykosociala arbetsmiljön.   Arbetsmängd och arbetstempo. Ensidigt och monotont arbete. Oklara förväntningar på arbetsinsats.. Ständiga förändringar. Risker för hot och våld. Oregelbundna arbetstider. Konflikter, kränkningar och trakasserier. Arbete med människor. Sociala kontakter. Ensamarbete. Den fysiska miljön.
Inger Svenssons öländska prästgårdar och kyrkor var vackra, så den fysiska miljön fanns inte mycket att anmärka på.  Men bland övriga faktorer finns en hel del utropstecken som kanske inte uppmärksammades på 70-talet. De är lika aktuella idag, men motståndet mot kvinnliga präster är idag inte lika utbrett eller organiserat. Men det finns fortfarande. Nya berättelser tillfogas de gamla som tillsammans utgör en väv som Svenska kyrkan inte bör glömma.  Om än förlåten, har skulden lämnat spår. En prästvigd man intervjuas i filmen: jag har ju gillat läget, men egentligen är jag emot reformen. Vilka fler av våra manliga kollegor tänker så – upp med en hand!

I Tom Alandhs film konstateras att man måste vara mycket stark för att klara sig som kvinnlig präst i Svenska kyrkan. Jag tror att det inte är så lätt att vara människa över huvud taget. Vi ska berätta om män som ogillar kvinnor (eller vad kvinnor gör). Men vi ska också dela hoppet med och om varandra.
Alla de faktorer som nämns som riskfaktorer kan vändas i friskfaktorer, för att uttrycka sig arbetsmiljömässigt klatschigt. Arbetsmängden ska vara lagom balanserad – det är heller inte bra att ha långtråkigt på arbetet. Det ensidiga monotona arbetet kan fördjupas till nya kvalitéer. Riskerna för hot, våld och trakasserier kan kanaliseras i handlingsplaner och en förståelse för att vi är varandras arbetsmiljö och trygghet. Ensamheten i prästgården kontrasteras mot småbarnsföräldraprästernas trixande för att få ihop det på helger och kvällar. Jämställdhetslagen och barnkonsekvensanalys banar väg: i första hand förälder, i andra hand anställd.

Men fortfarande går det Inger Svenssons omkring i Svenska kyrkan. Därför kan det systematiska arbetsmiljöarbetet aldrig avstanna. Men lika viktigt: en kopp kaffe. Hur är det egentligen? Hur har du det?
Karin Långström Vinge


Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...