Tal vid barnmorskeexamen 10 jan 2014

Grattis ! Vilken dag! Ni är en samling alldeles nya barnmorskor på väg ut i arbetslivet. En hel del arbete i form av studier och praktik naturligtvis, och förhoppningsvis nya vänner och blivande arbetskamrater!

Till alla de fina ord som riktas till er idag, vill också jag foga några.

Vi har ju precis firat jul, och i kyrkans värld koncentreras firandet kring en – förlossning. När man läser de antika dokumenten kring Jesu födelse – eller journalanteckningarna enligt evangelisterna Lukas och Matteus, så upptäcker man att det finns med många änglar runtomkring.

Själva graviditeten meddelas av en ängel till Maria. Ängeln får ta emot alla frågor Maria har, och kan med sin lugnande närvaro ingjuta hopp och styrka.

När förlossningen väl är över är det änglar som registrerar den i världshistorien – genom vacker skönsång i himlens höjd för herdarna som vaktade får i natten.

Och det är en ängel som ger Josef, den stödjande partnern, råd och hjälp hur de ska fortsätta organisera sin vardag efter förlossningen.

Änglar och barnafödande hör alltså ihop. Och om vi tänker  i vår tid och våra sammanhang, så handlar änglaskapet kanske inte så mycket om mytiska varelser, utan människor av kött och blod som har förmågan, viljan och möjligheten att vara en stöttande, hjälpande medmänniska.

Lena och Elisabet, lärare på Barnmorskeprogrammet, delar ut broscher.
Ni har valt att viga era liv åt att hjälpa andra människor. Ni är i livets tjänst. Ni kommer att vara som änglar för många barn och föräldrar, men ni är vanliga människor också.
Ni kommer förstås att möta glädje, livslust och framtidstro. Men ni kommer också att finnas med i det svåraste helvete en människa kan vara i.

Ni kommer att behöva samarbeta och stötta varandra.  När du blir trött och modlös, vet att din ansträngning ändå är sedd och uppskattad.
  
När allting går som på räls och du har mycket att vara tacksam över – ta vara på dom stunderna.

Det krävs styrka för att vara tuff, men mod för att vara ömsint.
Det krävs styrka för att hålla garden uppe, men mod för att sänka garden.
Det krävs styrka för att känna någons smärta, det krävs mod för att känna sin egen smärta.
Det krävs styrka för att stå ensam, men mod för att luta sig mot någon.

Att ha en yrkesidentitet innebär mer än att få vissa arbetsuppgifter. Det innebär också att utifrån sitt yrke höja rösten, när man ser att människor far illa i olika system och strukturer. I ert fall har kollegor påvisat konsekvenserna av att det är för lite personal eller att ni inte får tillräckligt med återhämtning.  Det påverkar kvaliteten i vården och omsorgen, och på ett personligt plan kan det innebära väldigt mycket för det enskilda barnet och de födande föräldrarna.

Bild: Amnesty.se
Kort sagt handlar det om att bevaka de mänskliga rättigheterna. Det handlar om att stå upp emot våld mot kvinnor – inte endast behandla utan också påvisa konsekvenserna av till exempel könsstympning. Att stå upp för kvinnors rätt att bestämma när och med vem de vill ha barn.
I världen dör en kvinna varannan minut till följd av komplikationer i samband med graviditet eller förlossning. Det är en människorättsskandal.


Att jobba med människor tar på en, kräver mycket energi, det vet ni.
Glöm därför inte bort att landa och vila dig emellanåt. .

Du vet själv vilka sammanhang eller aktiviteter just du behöver för att koppla av och ladda batterierna. Finn ny styrka i familjen, vännerna, naturen, i musik, konst, litteratur, eller i föreningslivet. Det är mycket viktigt för att hålla i längden.

Många människor kommer att få dig att tacka för sina liv. Du kommer med ljus och hopp, och bara genom din närvaro eller genom ett vänligt ord kan någon människas mörker förvandlas till ljus. Underskatta aldrig någonsin din betydelse!

Jag vill önska er allt gott och stor glädje framöver!  






Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...