Uppdrag Granskning om hur Migrationsverket tänker

Skärmdump från Uppdrag Granskning
Det är ju fler än jag som blev arga när Uppdrag Granskning visades förra veckan. Avsnittet visar hur Migrationsverket köper dyra platser av privata flyktingförläggare, samtidigt som kommunalt ägda lägenheter står tomma. De här privata flyktingförläggningarna, eller asylboendena, finns ofta på landsbygden eller rent av i glesbygden, medan det bästa för familjerna är att bo i lägenhet och kunna nå vanlig samhällsservice relativt lätt.

I reportaget visas en liten by, där antalet flyktingar är större än bofasta. Mackägaren är sur. ICA-handlaren är en välvillig "världsmedborgare", men menar att Migrationsverket våldfört sig på byn eftersom de satt dit ett antal traumatiserade flyktingar utan att ta hand om dem. I filmen visas till exempel hur ICA-handlaren förklarar att de inte behöver lägga sina sista slantar på mineralvatten på flaska, eftersom det går att dricka vatten direkt ur kranen i Sverige.

Intressant att SVT inte fick filma inne på boendet. De filmade ändå med sina mobiler, och visade ett litett rum fullknökat med sängar, hopfösta på ett sätt vi inte "ens" skulle inkvartera konfirmander på läger. Ventilationen fungerar inte såklart, utan de får sova med öppet fönster för att få syre, vilket leder till att de måste sova med vinterjackan på.

Är detta vettigt?!

Läs mer
Se hela programmet

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...