När det är för många bitar i mångfaldspusslet


Alla partier och grupper vill ha mångfald. Alla ska kunna få vara med, i alla fall de som tycker som vi. Sen är det är ett plus om de är födda i ett annat land, har en annan religion, är unga och kvinnor. De får gärna bo utanför storstadsområdena.

Bara man inte är en vit, medelålders man med lagom inkomst och lagom fart i karriären, är det bra.

Så  verkar en hel del politiska partier, politiska kyrkliga nomeringsgrupper och kyrkliga nomineringsgrupper resonera i tider då styrelser ska väljas och kandidaturlistor ska sammanställas.

Socialdemokraterna, som så ofta ser sig som en garant för att främlingsfientlighet och rasism hålls borta, har råkat välja in en person med tvivelaktig historik när det gäller föreläsningar. Men han tillhör en minoritetsgrupp, och minoritetsgrupper har ibland avvikande synpunkter än majoriteten. Det ligger liksom i begreppet minoritetsgrupp.

Nu går det naturligtvis inte att generalisera. Alla från mellanöstern som inte är judar avskyr naturligtvis inte judar. Alla judar, eller israeler, kastar naturligtvis inte sten på palestinier eller tycker att check points är bra idéer.

Alla kristna från Mellanöstern ogillar inte muslimer från Mellanöstern, men islamistiska styren har lett till att kristna flyr. Alltså är det en posttraumatisk trigger för många kristna flyktingar att se en skäggig islamist skandera på arabiska höttandes med gevär.


Och mången muslim har hört talas om de kristna korstågen, och i de sk invandrartäta förorterna är det ofta de kristna s k invandrarkyrkorna som är mest tveksamma till att moskéer byggs,

Det går att fortsätta hur länge som helst. Boende i Norrland som inte är samer är ibland urtrötta på hur renar fullt legalt kan gå och beta i trädgårdarna och vistas lite överallt. Samerna å sin sida ser sig förtryckta och vill ha sina rättigheter tillgogosedda.

Politikerna vill gärna ha småbarnföräldrar på sina listor, men blir sura när småbarnsföräldrarn inte prioriterar politiska möten två kvällar i veckan.

Finska minoriteten i Sverige, då? Är det en rätt väg att gå att skapa finska förvaltningsområden, eller ska vi efter så många år som finnarna/finlandssvenskarna/sverigefinnarna varit i Sverige sluta se skillnad på folk och folk?

Och framförallt: ska vi satsa på finska förvaltningsområden när inte ens papper från polis och Migrationsverk till asylsökande kan bemödas översättas till arabiska eller bosniska?

Tillbaka till socialdemokratiske Omar som en gång bjöd in en talare som närde uppfattingen att judar bakar bröd av kristet blod. Han har gjort en pudel. Helena Edlund menar att hon inte är sverigedemokrat, ändå få en hel kyrklig nomineringsgrupp sota för att att hon blivit inbjuden att tala på deras årsmöte.

Och hur mycket får man kritisera halalslakt och omskärelse utan att få höra att man drar sig "åt det bruna hållet"?

Det drar ihop sig mot kyrkoval och val. I kyrkovalet är den största striden hittills mellan S och Frimodig Kyrka. Vem är minst rasisisk, vem vill kyrkan mest väl. Till vilken grupp kan man skriva en krönika utan att buntas ihop med ett helt åsiktskluster som man inte står för till hundra procent?

Det är inte enkelt att vara människa. Ska man hålla sig undan från att bli beskylld för guilt by association gäller nog att tiga i församlingen.

Eller så får man hävda att man är en liten bit i mångfaldspusslet, även om man för närvarande inte passar in. Huvudsaken är att ingen lägger mig på en plats där jag inte tycker jag passar, även om jag gärna placerar in andra människor där jag tycker de passar.

Eller?

Disclaimer: I det här inlägget har jag säkert gjort mig skyldig till flera oavsiktliga misstag. Men det kan bero på att jag är från landet.

SvD: Mustafa är det mindre problemet
Kristen opinion  
Dagens Seglora
Helena Edlund
SvD: Omar Mustafa svarar på kritiken
Torbjörn Jerlerup
Knuff

Uppdatering runt midnatt;
Omar Mustafa lämnar sina s-uppdrag
Aftonbladet
Omar Mustafas avskedsbrev i Aftonbladet
Madeleine Sultan Sjökvist om religion och politik

Uppdatering söndag:
S-kristna försvarar Omar Mustafa
Veronica Palm: Situationen blev ohållbar

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...