Kyrkan och välfärden

Företrädare för Sveriges Kristna Råd, SKR, skriver på SVT Debatt om kyrkan och välfärden. De konstaterar, efter att ha läst en undersökning där 9 av 10 socialchefer menar att de kommer att få svårt att klara välfärden utan kyrkornas och de andra frivilligorganisationernas hjälp, att det blir en risk att kyrkorna tar över som skyddsnät där det brister. Därmed kan det bli kyrkornas huvuduppgift att trygga välfärden.

Från katolskt håll får artikeln kritik. Kyrkan har alltid sysslat med välfärd. Men, som Karin Wiborn och Björn Cedersjö skriver: det är staten som har ansvaret.

"När den ”organiserade godheten” inte fungerar kan vi som kristna inte bara stå och se på. Kyrkorna har till uppgift att påpeka när saker inte fungerar i samhället. Och under tiden som det inte fungerar agerar kyrkan. Som samhällsaktörer vill vi tillsammans stötta människor i utsatta situationer."

Alltså ska vi hjälpa, men inte i tysthet. Det finns heller inga vattentäta skott mellan diakoni och teologi, mellan höra och att göra. Sen har några av oss mer fallenhet och kallese för det ena eller det andra.Var och en kan dra sitt strå till stacken. Då fungerar mångfalden.

Hundra miljoner kronor insamlade i kollekt under 2012
Nätverk för flyktingarbete
Annika Borg: Många berättelser om utsatthet

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...