Kyrkopolitisk protest i Karlsborgs pastorat


Idag rapporteras att en moderat kyrkopolitiker i Karlsborgs pastorat lämnar sina kyrkliga uppdrag i protest mot att kyrkoherden låter pastoratet delta i en manifestation mot Försvarets skjutningar i Vättern.

Tre saker finns att kommentera.

          1. I lokaltidningen SLA avbildas Anna Danielsbacka i dörren till S:ta Helena kyrka i Skövde. Jag förstår att intervjun gjordes i Skövde och att fotografen ville ha en kyrka med på bilden. Men det blir journalistiskt missvisande att ta med en välkänd skövdemiljö i ett reportage som rör Karlsborg.

          2. På Radio Skaraborgs hemsida har man samma formulering om hennes övriga uppdrag som i tidningen:

"Hon fortsätter däremot med övriga kommunpolitiska uppdrag."
Det blir missvisande att använda ordet "övriga" här, därför att kyrkopolitiska uppdrag inte är kommunpolitiska uppdrag. För snart tretton år sedan förändrades relationen mellan Svenska kyrkan och staten, men kommunal har Svenska kyrkan aldrig varit. Det kan konstateras att det är en risk att missförstånd i den här klassen uppstår så länge vi har nomineringsgrupper med samma beteckning som riksdagspartierna, men det är tveksamt om det är nomineringsgruppernas fel. Grundläggande kunskaper i samhällkunskap bör man kunna avkräva medier som Skaraborgs Läns Tidning och Radio Skaraborg.

          3. Kyrkopolitikern menar att Svenska kyrkan inte ska ta ställning i politiska frågor, utan hålla sig till de kyrkliga. Om miljöfrågorna är politiska eller kyrkliga eller både ock råder delade meningar om. Jag håller dock med om att det blir knepigt när det uppfattas som att Svenska kyrkan tar partipolitisk ställning. Själv hade jag svårt att förhålla mig till Svenska kyrkans aktioner mot sjukförsäkringssystemet, eftersom jag själv tycker att det i mångt och mycket är bra.

Jag drar mig till minnes vad statsrådet Stefan Attefall sa i sitt tal vid Kyrkomötets öppnande nyss:

"Staten ska vara sekulär, men inte samhället. Det ska sjuda av religiös aktivitet."
Just det. Vad innebär det för Svenska kyrkan och hennes röst i samhället? Att vi både ska kunna fira gudstjänst med tema skapelseansvar och därmed ringa i kyrkklockor samtidigt som det manifesteras mot skjutningar, OCH lägga resurser på kyrklig närvaro på regementen och i stridsförband utomlands?


Saxat från kommentarsfältet under artikeln på Radio Skaraborg:

 "Ska inte kyrkan stå på de svaga och försvarslösas sida? Vem skyddar naturen mot övergrepp? Naturen kan inte försvara sig själv. Tycker det är rimligt att kyrkan ställer upp för att stötta naturen!"  Ellen 

"Anna Danielsbacka motiverar sitt beslut med att "miljöförstöring är en politisk fråga". Men om politikerna inte agerar och ännu inte har lyckats stoppa Försvarets planer - de har fått lämna in ansökan trots Vätterns alla skydd och Natura 2000-status - då måste andra ideella organisationer och civilsamhället rycka in! Det är fantastiskt att se att demokratin fungerar!


För övrigt är det en märklig inställning till demokratin att lämna alla uppdrag så fort man inte tillhör majoriteten och får sin vilja i genom. Men förhoppningsvis öppnar detta inför en ersättare med större vidsynthet på vad kyrkans uppdrag är och som vill värna skapelsen.

Jag har under mitt liv deltagit i åtskilliga kampanjer och insamlingar i kyrkan för att värna rent vatten och människors livsmiljö runt om i världen, inte minst under fastetidens insamlingar. Jag tycker det är fantastiskt att Svenska Kyrkan även agerar på hemmaplan. Hoppas de fortsätter med det!"   Ann-Sofie Andersson


"Det är inte en politisk fråga utan ett samlat folkuppror mot en övermakt (Försvaret) som försöker tvinga på oss något som vi inte vill ha och heller inte behöver. Det finns inga militära hot mot Sverige. Hotet är istället klimatet, vattenbrist och livsmedelsbrist om världen inte snarast ställer om till ett oljefritt och hållbart samhälle. Alltså en miljöfråga."  Elisabeth Lennartsson


Uppdatering kl 15:30: Webbredaktören på P4 Skaraborg svarar:

"På P4 Skaraborg är vi mycket väl medvetna om att svenska kyrkan är avskild från staten. Vi vet att ett kyrkligt uppdrag inte är detsamma som ett politiskt förtroendeuppdrag. Vi har nu ändrat i formuleringen och hoppas inte att texten i övrigt ska vara missvisande längre.




Mvh

Erik Grönlund, webbredaktör P4 Skaraborg"



http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5295643

Karin svarar: Jag tackar och bockar!

 

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...