Sveriges Kristna Råd kommenterar domen om exorcism

Med anledning av tingsrättens dom i fallet där en flicka i Borås utsatts för sk exorcism, eller andeutdrivning, skriver SKR så här på sin hemsida:

"Idag föll tingsrättens dom i Borås i fallet där fyra personer stod åtalade för andeutdrivning av en idag 14 år gammal flicka. Samtliga fyra åtalade friades.


Tingsrätten skriver i sin dom: "Det kan också erinras om att utövandet av olika former av andeutdrivning eller exorcism inte torde vara sällsynt varken inom frikyrkorörelsen i Sverige eller inom den katolska kyrkan internationellt".
-Vi är förvånade över tingsrättens beskrivning som vi menar är sakligt fel. Exorcism är mycket sällsynt i kyrkor i Sverige, säger Björn Cedersjö, biträdande generalsekreterare på Sveriges kristna råd.


-Vi delar tingsrättens resonemang att våld mot barn inte kan rättfärdigas med hänvisning till religionsfrihet. Våld i samband med kristen utövning/tro är under inga omständigheter accepterat, säger Björn Cedersjö.

Sveriges kristna råd har tagit fram skriften "Ekumeniska riktlinjer vid sexuella övergrepp i kyrkliga miljöer" (2003), där det bland annat står: "Den som utsätter en medmänniska för (sexuella) övergrepp begår mycket allvariga brott mot honom/henne och därmed också mot Gud själv, den Gud till vars avbild vi är skapade"."

Svenska Dagbladet

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...