Kazmierska och Kristdemokraterna

Idag har (minst) två viktiga inlägg farit runt i media. Det första är Natalia Kazmierskas text i Aftonbladet som tar upp nyheten att religionskritikern Alain de Botton vill bygga en ateistkyrka mitt i Londons finanssmet, eftersom det inte bara ska vara de religiösa som ska få tillgång till konstupplevelserna, den imponerande arkitekturen och den mysiga stämningen i katedraler och kapell.

Kazmierska konstaterar:

"Föreställningen om att människor går i kyrkan för att kolla på fina Jesus-tavlor hyses ju knappast av någon med båda fötterna på jorden.

De senaste åren har församlingar runt om i Sverige till exempel fått ta emot allt fler fattiga i behov av ekonomiskt stöd. Familjer som knappt har råd med mat och kläder söker sig till kyrkorna som en sista utväg, och inte för att beundra altartavlorna. Finanskrisen – denna apokalyps orsakad av rationella, Harvardutbildade finansstrateger – har slagit hårt mot de redan utsatta. Många fler hade gått under om vi inte hade haft präster, imamer och andra djupt troende som ser det som en livsuppgift att hjälpa medmänniskor.

Jag bara undrar – vad har ni ateister gjort för samhällets svaga?"
Kunde inte sagts bättre. Heller inte det oerhört välkomna beskedet på DN Debatt där Göran Hägglund, Maria Larsson och David Lega nu gör klart att Kristdemokraterna nu bestämt sig för att avskaffa kravet på "sterilisering vid könsbyte".

Dags för Svenska kyrkan att uppdatera sig också. Det här inlägget får publiceras en gång till.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...