Hbt-person i frikyrkomiljö - inte lätt

Idag läser jag om Peter som nekas vara medlem i Smyrnakyrkan i Göteborg sedan han kommit ut som homosexuell. Det går, enligt pastor Urban Ringbäck, bra att Peter besöker kyrkan, men inte att han blir medlem.

Smyrnakyrkan är nu DO-anmäld, men det lär inte ge någonting för Peters del eftersom diskrimineringslagstiftningen inte innefattar ideella föreningar.

Till GP säger Urban Ringbäck så här:

"Det här är en fråga vi sliter med i församlingen och i hela pingströrelsen. Vi arbetar med den även om vi anser att äktenskapet mellan man och kvinna är heligt."

Gott att äktenskapet mellan man och kvinna är heligt. Även om jag inte anser att äktenskapet är ett sakrament (=helig handling) så är det välsignat av Gud. Nu har Svenska kyrkan en inkluderande hållning och räknar in par med samma kön i äktenskapet. Det gör inte Pingstkyrkan. Frågan är vad det är de sliter med?

Jag tänker så här, att det som rör aktiviteter omkring altaret är normgivande. Om man som man i gudstjänstsituationen inte kan finnas vid altaret tillsammans med en kvinna, då får det konsekvenser för mannens syn på kvinnor överhuvudtaget.

Om man inte kan tänka sig två kvinnor eller två män vid altaret i färd att gifta sig, då får det konsekvenser för hur man ser på dessa i övriga situationer. Därför tror jag det är svårt med bemötandefrågan om man är låst i det som det ytterst gäller.

Just svårigheten med bemötandet, eller mötet, har Peter i Göteborg fått erfara. De tolererar att han kommer och bidrar på gudstjänsterna, bara han inte har anspråk på att gifta sig där. Och bara han inte har anspråk på att vara medlem i församlingen. För inte kan väl en sån vara en av oss?

Det blir extra förbön för pingströrelsen den närmsta tiden. Och en uppmuntran till dig som är hbt-personer i intolerant frikyrklig miljö att stå på dig, att också söka dig till sammanhang där du är hundra procent accepterad, som Ekho och regnbågsmässor. Du är fin, för Gud har skapat dig. Du är fin, för Gud älskar dig. Skön är du i Guds ögon, en ädelsten i hans hand.

Därför spelar det ingen roll om någon säger att du är värdelös och dum. I ditt hjärta viskar Gud sanningen:att du är värd mer än guld. Du är Guds ögonsten, hans hemliga skatt. Gud är glad för att du finns till.Du får tacka Gud så länge du lever
och aldrig glömma vem han är. (Efter Margareta Melin)

Uppdatering 20/10: Smyrnakyrkan räds inte DO-granskning

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...