En fråga om jämställdhet

De rödgröna hoppas på barnfamiljerna när de nu försöker slutspurta inför målgången den 19 september. Receptet är sänkt maxtaxa i barnomsorgen, vilket ger ca 600 kronor lägre barnomsorgsavgift för den som betalar fullt idag.

Frågan är ju om det här har med jämställdhet att göra, vilket de rödgröna låter påskina. Jag tror inte det. Talar man jämställdhet - vilket i grund och botten innebär bättre ekonomiska villkor för främst kvinnor - är det viktigare att prioritera frågan om hur föräldraledigheten delas.

Trots utfästelser om kvoterad föräldraledighet väljer Mona Sahlin att inte lägga fram ett sånt förslag. Det är inte konstigt att hon väljer det, eftersom det inte är särskilt populärt. Familjerna vill bestämma själva, sägs det, och läser man statistiken så vill de flesta att mammorna är hemma huvuddelen av tiden, medan papporna tar ut sin folkpartimärkta pappamånad gärna i anslutning till semestern eller något idrottsevenemang.

Hur uttaget av föräldradagar ser ut i regnbågsfamiljer har jag inte sett någon statistik på, men det vore intressant om det är så att man ser en skillnad på uttaget beroende på inkomst.

Jag tror att ambitionen hos många föräldrar är att dela ungefär lika. Jag tror att män vill ta hand om sina barn. Den biologiskt nedärvda skyddsinstinkten hos män handlar idag inte om att bevaka sin familj med pilbåge och kniv utan om rent vardagliga saker som tömma tvättmaskinen, ta med barnen till lekplatsen och hålla reda på deras bvc-tider.

Men plånboksfrågor är viktiga och därför har alliansen infört den ekonomiska moroten jämställdhetsbonus, som ska förbättras så att bonusen utbetalas under ledigheten när pengarna som mest behövs, och inte ett år senare då båda kanske är tillbaka i jobb.

Men nu väljer Mona Sahlin att inte ta striden med kvotering, utan ger avgiftslättnad för medel- och höginkomsttagare som har barn på förskolan.

Jag tror att det är fel väg att gå.


Det här har Folkpartiet redan gjort för jämställdheten:

•Infört en jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen.

•Halverat skatten för hushållstjänsten för att underlätta för dubbelarbetande småbarnsföräldrar.

•Inför en ny och skarpare diskrimineringslag.

•Satsat över en miljard kronor för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Hittills har 10 000 poliser fått utbildning och kvinnor har fått rätt till ökat skydd och stöd.

•tagit krafttag mot det våld och förtryck som utövas i hederns hamn genom resurser till skyddade boenden och utbildning av skol- och fritidspersonal.



SvD: Slaget om jämställdheten


Tidigare bloggat om jämställdhet och föräldraförsäkring i urval:

Om VAB och män
Viktiga inspel om livet som småbarnsfamilj
Livsfarliga män
Barnvagnsmålvakt?

Uppdatering 3/): Föreningen PIFF s(Pappor för individuell föräldraförsäkring) skriver bra på Brännpunkt.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...