Birgitta Ohlsson: Förskolan en exportsuccé!

Mycket skrivs och sägs om förskolan och skolan i dessa dagar, och vi Folkpartister som talar om dem året runt oavsett närhet till valdagen, kommer med genomtänkta och erfarenhetsbaserade synpunkter.

EU-minister Birgitta Ohlsson och Ulf Lindberg, Almegas näringspolitiske chef, skrev häromdagen på Brännpunkt om hur vår svenska förskolemodell skulle kunna bli nästa exportsuccé.I andra europeiska länder har kvinnor tröttnat på att inte kunna kombinera yrkesliv med familjebildning.

Här kan Sverige bidra! Förskolan är inte längre barnpassningsservice medan föräldrarna jobbar, utan är ambitiösa och pedagogiska platser för barn för personlig utveckling och inlärning under lekfulla former.


"Och på Arlanda kommer inte bara svenska ingenjörer kliva på flyg ner till metropoler som Madrid, Berlin och London. De lär även få sällskap av förskolelärare, utrustade med pedagogik som handelsvara.

Det finns all anledning att vi i Sverige tar vara denna möjlighet. Att vi kartlägger
marknadsmöjligheterna för barnomsorg, både inom och utanför EU. Att våra exportfrämjande insatser även inkluderar marknaden för barnomsorg. Använder vi
detta tillfälle på rätt sätt, kan barnomsorg bli vår nästa exportsuccé och EU mer jämställt!"

Birgitta och Ulf är helt rätt ute. Men förskolan kan utvecklas ytterligare om vi ger förskollärarna mer uttrymme att utveckla sin verksamhet och deras kompetens ska tillvaratas. Det pedagogiska arbetet kan stärkas ytterligare, och bra exempel på arbetssätt är till exempel Reggio Emilia som finns på några enheter i Skövde kommun.

Folkpartiet vill:

• Att målen i förskolans läroplan ska förtydligas, t ex vad gäller barns språkutveckling.
• Att det ska ske en tydlig uppföljning av den pedagogiska verksamheten.
• Satsa på förskollärare och barnskötares fortbildning.
• Ge förskollärarna det pedagogiska ansvaret.
• Kvalitetssäkra förskollärarutbildningen.
• Att förskolan ska bli en egen skolform.

Folkpartiet har redan gjort:

Genomfört förskolelyftet - en storsatsning på fortbildning för personalen i förskolan.
• Infört en barnomsorgspeng som innebär fri etableringsrätt för fristående förskolor och flerfamiljdaghem samt rätt att få betalt för plats i annan kommun.
• Infört allmän förskola, som innebär gratis förskola 15 timmar i veckan, from tre års ålder.
• Påbörjat arbetet med att se till att alla skolformer följer samma regler.

Tidigare bloggat om förskolan:

Vad är förskolan till för?
Jämställd - helt enkelt att vara hel

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...