Viktiga inspel

Henrika Thomasson skriver idag en viktig krönika hos Seglora smedja om det galna livet som småbarnsfamilj. Morgonstressen med gympapåsar och matsäckar, eftermiddagsfrustrationen med middagsfix, trötta barn och Bollibompa är vi många som känner igen.

Och jag tänker fortfarande på passusen om lönearbete i Annika Spaldes och Pelle Strindlunds bok "Leva etiskt". Till vilket pris?

Ni såg kanske Birgitta Ohlsson, vår nya EU-minister, intervjuas i Rapport häromdagen. Hon fick frågan om hur hon tänkte eftersom hon är gravid och hur hon ska lösa detta. Birgitta svarar med sin vanliga vänliga skärpa att det ska kunna gå att vara minister och mamma. Man ska inte behöva välja. Dessutom är hon gift med en modern man och inte med en dinosaurie.

Detta blir hon naturligtvis kritiserad för. Och visst är det anmärkningsvärt att kvinnor som i vanliga fall brukar hävda mammans (obs, mammans) rätt att vara hemma och ledig från arbetet och bestämma detta själv, nu kritiserar Birgitta som bestämmer själv utan att låta sig styras av folks åsikter.

Men hur fixar vi logistiken och hur hittar vi lugnet i tidsschemat?

Jag är naturligtvis glad att jag inte har en timmas resväg till och från jobbet. Det finns poänger med att bo utanför storstadsregionerna.

Efter en rad exempel som man kan nicka bifall till och säga nja till och en del som jag får fundera på (Rätten till heltid känns som ett hån. Rätten till deltid som en kvinnofälla) kommer Henrika till slutsatsen: Vad kan Svenska kyrkan göra för småbarnsfamiljerna?

"Som så många andra småbarnsföräldrar är jag medlem i Svenska kyrkan. Kanske kan församlingarna kan ta upp frågan i sina kyrkoråd när de skriver verksamhetsplaner: Hur kan vi hjälpa småbarnsföräldrar? Det finns mycket, mycket mer än Öppen förskola som kan sättas in för att nå oss, jag lovar."

Visst finns det. Runar Patrikssons motion i kyrkomötet förra året om barnperspektiv ledde till beslut om utredning. Men det finns mycket man kan göra. Man kan börja med att göra en barnskyddsrond i lokalerna. Jag vet inte hur många gånger jag varit inne i kyrkor utan skötbord på toaletten, och det är rätt opraktiskt.

Barnpassning vid olika evenemang är också något som är väl värt att fundera över.

Fler idéer samlas i kommentarsfältet under Henrikas krönika. Spännande och alldeles nödvändigt.

Mer om Birgitta på dagen.se, Newsmill (Johan Ingerö), Newsmill (Anna Kinberg Batra) och Newsmill (Emilie af Jochnick.
Maria Abrahamsson, Amanda Brihed

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...