Att leva etiskt

På måndag kväll inleder vi, dvs Svenska kyrkan i Skövde, vårens seminarieserie "Forum Helena" med att gästas av två personer som jag länge varit nyfiken på när det kommer till temat "Etik och engagemang" som vi har valt för denna termin. De heter Annika Spalde och Pelle Strindlund och de bärs av ett djupt och engagerat intresse för världen, djuren, freden och livet.

Jag har läst deras bok "Leva etiskt - om att ta ansvar för världen och njuta av livet". I den berättar de om hur man kan trotsa konsumtionssamhället och leva ansvarsfullt utan att det behöver vara "tråkigt". Själva opinionsbildar de ofta praktiskt genom olika former av ickevåldsaktioner, men alla människor har möjlighet att påverka sin omgivning genom sina livsval.

Den som till exempel köpa produkter som är rättvisemärkta låter okända lantarbetare ingå i sin omsorgssfär och bidrar till att minska lidandet i världen. De som i Darwins efterföljd betraktar djuren som sina släktningar vill inte bidra till deras lidande och byter därför ut falukorv mot sojabiff.

Det finns många sätt att låta personlig tro och övertygelse bli till praktiskt engagemang: kvinnorörelser, fackligt, djurrätt, rättvis global handel, livsfrågor, militär nedrustning.....man kan använda ickevåldsaktioner, idka civil olydnad eller skriva insändare eller blogga. Eller sluta med mineralvatten på flaska. En aktion är bättre än ingen aktion alls. I boken får vi många tips om hur vi kan påverka, och vi möter intressanta människor som containerdykare, downshiftare och shoppingvägrare.

Att leva i frivillig enkelhet och med ett engagemang leder till bättre livsvillkor, menar författarna. Att sakta ner livstempot står inte i motsats till att vara en eldsjäl. De berättar om livet fritt från materialism, konsumtion och tillväxtsträvanden. Det finns mycket att inspireras av, tycker jag, inte minst av deras sätt att ta fram det positiva i alla situationer.

Som Pelle beskriver en tid i häkte:


"De enkla måltiderna: en varm pappkartong med linspilaff: den avskalade cellen, de nakna väggarna - miljön ledde tankarna till zenestetik. "Om det här hade varit ett buddhistiskt retreatcenter i Kalifornien hade jag fått betala ett par tusen kronor per natt", sa jag roat till mig själv."

Välkomna till Kyrkans Hus i Skövde, måndagen den 1 februari. Fika från kl 17. Föredraget börjar kl 18.
Boken hittar du bland annat på adlibris.se.

Annika Spalde och Pelle Strindlund är två av förgrunds­figurerna i den svenska freds- och icke­våldsrörelsen. Tillsammans med Klaus Engell-Nielsen utgav de 2008 boken Ickevåld! Handbok i fredlig samhällsförändring (Karneval). De har nyligen avtjänat ett fängelsestraff för att de den 22 mars gick in på Saab Aerospace Systems i Linköping i syfte att avrusta svenska stridsflygplan för export.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...