Kontinuitet och säkerhet i vården

"Därför är det problematiskt att hyrläkarna verkar vanligast just i primärvården och psykiatrin. En enkät från Sveriges Kommuner och landsting visade att upp till 15 procent av läkarna i primärvården var inhyrda stafettläkare. När landets psykiater tillfrågades förra året hade var femte arbetat som hyrläkare (och 3 procent gjorde det på heltid). I Stockholms län har vi haft exempel på icke fungerande vårdcentraler med nästan enbart stafettläkare och ST- och AT-läkare – dvs läkare under utbildning.

Landstingen har historiskt kontinuerligt misslyckats att uppfylla hälso- och sjukvårdslagens paragraf 2A, moment 4, att tillgodose patientens behov av kontinuitet och säkerhet i vården, och paragraf 5, att organisera primärvården så att alla får tillgång till och kan välja en fast läkarkontakt."


Folkpartiet vill införa hyrläkarstopp och stafettläkarförbud i särskilt känsliga vårdgrenar om systemet fortsätter att vara utbrett. Läs mer på DN Debatt.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...