Utredningen om Svenska kyrkans utlandsförsamlingar klar

Arbetsgruppen för utredningen om hur det ska vara med utlandsboende medlemmar i Svenska kyrkan är färdiga. Tidigare hette utlandskyrkorna "SKUT", men det begreppet har under en tid börjat fasas ut.

Nu föreslår utredningen att utlandssvenskar får rösträtt i kyrkovalet (till kyrkomötet) samt två platser i kyrkomötet. Bra - det har FiSK (Folkpartister i Svenska kyrkan) tyckt länge.

Styrningen av utlandskyrkan ska också förenklas. Tidigare har utlandsförsamlingarna varit underställt biskopen i Visby, men nu föreslås Kyrkostyrelsen och ärkebiskopen att ha ett råd där utlandsförsamlingarna kommer att ha hälften av platserna. Uppsala stift blir "hemstift" och ärkebiskopen blir visitator. Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet avskaffas.

Utredningen föreslår också att utlandsboende svenskar ska betala en mindre årlig avgift till Svenska kyrkan motsvarande den avgift alla betalar till kyrkans gemensamma åtaganden på nationell nivå.

Läs mer hos Marta som var med i utredningsgruppen.
Svenska kyrkan i utlandet

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...