Motion till Kyrkomötet 2009: Barnkonsekvensanalysera mera!








Kyrkomötet 2009:xx

Motion av Karin Långström Vinge och Runar Patriksson

Barnkonsekvensanalysera mera!

Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att utreda och återkomma till Kyrkomötet med förslag på en paragraf om barnkonsekvensanalys att införas i Svenska kyrkans kyrkoordning.

Motivering
I Kyrkoordningens första avdelning anges att barn har en särställning i kristen tro och att de särskilt behöver uppmärksammas i Svenska kyrkans verksamhet. Detta görs på ett mycket gott sätt i många församlingar. Det finns dock en risk att församlingarna med tanke på kommande sämre tider tvingas skära ner på verksamhet och personal och det är enligt vår mening av yttersta vikt att kyrkans grundläggande uppgifter (gudstjänst, mission, diakoni och undervisning), där barn och ungdomar är målgrupp, prioriteras.
Det är därför viktigt att ta vara på barnens perspektiv inför varje beslut som påverkar församlingens verksamhet. Det gäller också den verksamhet som bedrivs av stiften och nationell nivå.

Barnkonventionens artikel 3 handlar om att barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som på något sätt berör barn och ungdomar. Innan en verksamhet fattar ett beslut behöver man undersöka/utreda hur barnen kan komma att påverkas och pröva vad som är barnens bästa. En sådan förhandsprövning av de konsekvenser som ett beslut kan få för berörda barn/ungdomar kallas barnkonsekvensanalys, och kan tjäna som inspiration också för Svenska kyrkan. Mer att läsa finns på Barnombudsmannens webbplats www.bo.se.

Jesus Kristus sätter barnen i centrum. För att Svenska kyrkan ska vara trogen sin uppdragsgivare och trovärdig som folkkyrka önskar vi därför att Kyrkomötet ger Kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda och återkomma till Kyrkomötet med förslag på en paragraf om barnkonsekvensanalys att införas i Svenska kyrkans kyrkoordning.


Skara den 15 juli 2009

Karin Långström Vinge Runar Patriksson

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...