Motion till Kyrkomötet 2009: Jourhavande präst på nätet








Kyrkomötet 2009:xx
Motion av Karin Långström Vinge och Vivianne Wetterling

Jourhavande präst på internet



Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att tillsätta en utredning med direktivet att ge förslag på hur ett system med ”Jourhavande nätpräst” kan utformas.

Motivering

I Kyrkoordningens första avdelning anges att barn har en särställning i kristen tro och att de särskilt behöver uppmärksammas i Svenska kyrkans verksamhet. Detta görs på ett mycket gott sätt i många församlingar, men det finns givetvis en del att önska som inte är praktiskt möjligt att tillgodose på församlingsnivå. I den här motionen vill vi särskilt fokusera själavård och andlig vägledning.



Idag märker vi som arbetar med barn och unga att behovet av samtalsstöd ökar. BRIS rapporterar om fler samtal och fler e-brev i takt med att samhällets resurser minskar. Svenska kyrkan är en viktig aktör i samhället och har ett diakonalt uppdrag att finnas där människor är, men också ett pastoralt ansvar att förkunna evangelium och hjälpa människor att leva nära Gud och reflektera över livsfrågor.

Det finns ett stort intresse för andlighet och kristen tro, men det är inte alltid att unga prioriterar traditionell kyrklig verksamhet i konkurrens med skolarbete och idrottsaktiviteter. Vi ser till exempel ur konfirmationsseden minskat de senaste åren.

Idag kommunicerar människor i alla åldrar - men särskilt unga - via internet. Det finns visserligen präster och andra kyrkliga medarbetare på Facebook, Twitter, bloggar och andra sociala nätverk, men det är i hög grad ideella initiativ. Det skulle vara positivt om det allt större behovet att ha någon att prata med om existentiella frågor på nätet kunde mötas på ett tydligare sätt av Svenska kyrkan.
Svenska kyrkan bör som folkkyrka vara där folk är och kommunicera som folk gör och bör därför enligt vår mening komplettera traditionella kommunikationssätt med att ta vara på de resurser som den sociala webben utgör.

Sedan över femtio år har det funnits ett system med telefonsjälavård, ”Jourhavande präst”, och nu är det dags att komplettera denna tjänst med en ”Jourhavande präst på internet”. Därför önskar vi att kyrkomötet ser behovet och uppdrar till kyrkostyrelsen att ge förslag på hur ett sådant system kan utformas.

Skara den 13 juli 2009

Karin Långström Vinge och Vivianne Wetterling

Dagen.se
Sveriges Radio Väst
Kyrkans tidning

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...