Läst: Om Jesus av Jonas Gardell

Nej, jag kan inte alls förstå den upprördhet som bland andra Stefan Gustavsson (Svenska evangeliska alliansen) och Ulf Ekman (Livets ord) gett uttryck för i samband med Jonas Gardells utmärkta uppföljare till Om Gud.

Det är inga nya rön som Gardell presenterar i Om Jesus. Han har gått igenom hyllmeter av jesusforskning och för den som läst teologi och inte minst kristologi är det allra mesta repetition. Det är bra att läsa om, tänka till och tänka igen.

Det är heller inget nytt att det finns en diskrepans mellan den "historiske Jesus" och den superhjälte som framträder i bland annat Paulus brev och hos några av de första århundradenas biskopar. Många har velat gå tillbaka till och hitta "Jesu enkla lära" som väl inte står i motsats till läran om "Christ event", eftersom de logier som finns bevarade snarare förstås bättre i ljuset av uppståndelsen. Det är ingen nyhet att det finns skillnader i attityder och historiska skeenden mellan de fyra evangelisterna.

Jag tycker inte att det är en särskilt provocerande tanke att Jesus eventuellt skulle ha drabbats av tandlossning och i övrigt märkt av en ensidig kost och hårt leverne. Jag har aldrig riktigt trott på bilden av Jesus som Thorvaldsen framställer honom i Köpenhamns domkyrka: med skinande vita kläder, vältränade armar och slätkammad frisyr. Frågan om hur Jesus egentligen ser ut svarar snarare på en annan tanke: hur vill jag tänka mig den som är min vän, befriare, tröstare, hjälpare? Kan man be till en Gud som ser ut som en gammal farbror som står och trycker utanför Systembolaget en kvart innan det öppnar? Eller vill jag spegla mig i glansen av hans gloria?

Det har tagit tolv år för Jonas Gardell att skriva boken. Det är en lång tid av funderingar och tankar. Han verkar själv tycka att han är provocerande. Han gör flera disclaimers: han ber oss att inte tro på vad han skriver, han upprepar att det absolut kan vara på något annat sätt än det han säger, det kan vara si, men lika gärna så. Han förtydligar att han har en personlig agenda, liksom alla som någonsin skrivit eller talat om Jesus.

Det är den personliga agendan som jag tycker är poängen med Om Jesus. Det finns en tanke bakom Gardells utslagne Jesus och den finns att hitta i författarens egen historia. Gardell vill befria Jesus från kyrkans domäner och åter ge honom plats på bänken bland samhällets åsidosatta och marginaliserade. Bland offer och förövare. Jesus var i sin samtid utanför, och det är dem som är utanför som han är den verklige befriaren. Nåväl, befriare är han för alla, men det är särskilt i de utsatta som vi möter Gud, det säger bland andra Martin Luther.

Horor och tullindrivare går före till himlen, upprepar Jesus. Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i himmelriket. De som Paulus räknar upp som icke önskvärda är samma människor som Jesus månar extra om. Det är värt att tänka på och för oss som försvarar och förklarar homosexuellas självklara rätt till ett kärleksliv är det viktigt att framhålla Jesu eget förhållningssätt som viktigare och starkare än Paulus kategoriseringar.

Det är när Jonas Gardell släpper polemiken och jämförelserna mellan olika bibeltexter som jag blir verkligt berörd. Jag tycker om hans ton när han målar Kristus, när han predikar för oss:

"Gryningen är gräns för natten. Stranden är gräns för havet.
Vilddjuret rasar, för han vet att hans tid är kort. Han som de dödade är uppstånden, döden kunde inte hålla honom, han är med oss alla dagar intill tidens ände.
Detta, min vän, det är inte slutet. Det är bara början. Du är inte ensam, du är inte dömd. Du skall få glömma dina nederlag. De finns inte mer. Som efter ett regn. En värld som Herren Gud har tvättat ren.
Detta är vad evangelium handlar om. Tro på budskapet.
Gud är kärlek. Var inte rädd. Du är inte fånge. Du är fri."

Tack, Jonas, och låt det inte dröja alltför länge tills vi får läsa Om den heliga ande!


"Det finns människor i den här världen som är så hungriga att Gud inte kan uppenbara sig för dem på något annat sätt än i form av bröd." (Mahatma Gandhi)

Norstedts förlag
ISBN10: 9113019600
ISBN13: 9789113019604
Beställ ditt exemplar från
adlibris.se.


Kerstin Vinterhed på
newsmill.se:Kristus behöver inte befrias från kyrkan, Jonas Gardell
Mitt svar till Christer Sturmark på
newsmill.se
bloggar om boken

Ps. Jonas Gardell kommer till Skövde i höst. Håll utkik!

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...