Idag blir världen en bättre värld!

Idag debatterar och fattar riksdagen beslut i frågan om könsneutrala äktenskap. Läs propositionen om du inte har gjort det redan, plus civilutskottets betänkande.

"Civilutskottet föreslår att en persons kön inte längre ska ha betydelse för möjligheten att gifta sig. Enligt förslaget ska lagen om registrerat partnerskap upphävas. Redan registrerade partner ska kunna fortsätta att vara det om de vill. De som i stället önskar vara gifta ska kunna omvandla sitt registrerade partnerskap till äktenskap genom en enkel anmälan eller genom en vigsel. Utskottet föreslår att det även i fortsättningen ska vara möjligt att förordna en borgerlig vigselförrättare för ett enstaka tillfälle. Lagfarna domare i tingsrätt ska inte längre vara vigselförrättare. Enligt förslaget ska lagändringarna träda i kraft den 1 maj 2009."
Beslut fattas kl 16.00.

För oss i Svenska kyrkan återstår nu att vid höstens kyrkomöte fatta beslut om att vigselrätten ska bevaras i Svenska kyrkan och att vi kommer att välkomna såväl hetero - som homosexuella par att gifta sig inom ramen för en vigselgudstjänst.

Världen blir idag en lite bättre plats att leva i.

Följ debatten direkt från kammaren.

Tidigare bloggat om könsneutralt äktenskap.

Andra bloggar om , ,.

Vill du veta mer om de förmodade konsekvenserna av den kommande samlevnadsbalken? Ska kyrkan behålla sin vigselrätt? Är det riktigt att homosexuella ska gifta sig i kyrkan?

Välkommen att ställa dina frågor vid ett extrainsatt Forum Helena i Skövde!

Medverkande:
Per Westberg, Svenska kyrkans församlingsförbund
Carina Etander Rimborg, ledamot i Kyrkomötet och ordförande i kyrkorådet i Björkekärr i Göteborg
Lars Hjertén, fd rektor på Skara stifts folkhögskola i Hjo, mångårig förtroendevald i bl a stiftsstyrelsen i Skara
Birger Rikner, förtroendevald och kyrkvärd i Skövde
Erik Johansson, präst
Karin Långström Vinge, präst och ledamot i Kyrkomötet

Moderator är Tomas Ek, journalist och radioman på Sveriges Radio Skaraborg.

Välkommen till Kyrkans Hus, Kyrkogatan i Skövde, måndagen den 27 april. Mingel från kl 17 - panelsamtalet börjar kl 18. Arrangörer är Svenska kyrkan i Skövde och Sensus.

Evenemanget på Facebook.
Gå med i gruppen Vi vill bevara vigselrätten i Svenska kyrkan!

Aftonbladet

Dagen
DN
Dagens ledarblogg

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...