Karins måbättre-reflektioner. Del 3.

Det handlar alltså om att öka förbränningen, minska blodsockernivån, öka mättnadskänslan. Det finns flera olika sätt att öka din mättnadskänsla. Ett bra sätt är att dricka varmt. En varm mage tycker att den är mätt, nämligen. Mums, tänker du, massor med punsch, men det är inte meningen. Alkohol behöver inte i sig innebära tomma kalorier (förutom ren sprit och öl), men det är risk att du överger dina för övrigt nya sunda vanor om du försätter hjärnan i mindre tillförlitligt skick.

Kaffe är bra för din förbränning. Ett par - tre muggar om dagen är bara fint. Du blir dessutom pigg och på gott humör. Förr i tiden drack jag mycket kaffe. Sen räknade jag ut hur mycket mjölk jag har i kaffet och fick mig en tankeställare. Mjölk är inget dåligt livsmedel, men behöver man hålla koll på sitt totala kaloriintag, bör man tänka på allt. Vi är många som har gått i den så kallade latte-fällan.

Jag älskar grönt och rött te. Ur GI-synpunkt är de jättebra, eftersom de inte höjer blodsockret på det sätt som kaffe och svart te gör. Friggs har ett gott grönt te med vaniljsmak. Grönt te kommer från busken Camelia Sinensis och skiljer sig från svart te på så sätt att bladen inte har jäst. Det innehåller nyttiga antioxidanter och dessutom koffein, fast ungefär hälften jämfört med kaffe. Grönt te är bättre för magen och billigare än kaffe.

Det röda teet kommer från bark och blad från den afrikanska rooibosbusken och är alltså i egentlig mening inte ett te. Det ska dra lite längre, 6-7 minuter och är väldigt gott och välgörande. Rooibos innehåller inget koffein.

Idag har ju nästan alla en vattenkokare hemma. Det är superenkelt att alltid ha varmt vatten till hands, och en varm kopp te är alltid bra. Det är dessutom så att du kan öka din förbränning om du har det lite kallare hemma, och då kan du kompensera din kallare kropp genom att få värme inifrån. Enjoy!


Bilden från friggs.se.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...