Alla hjärtans dag...

...på lördag. Trött på choklad, fel tänkt, behöver chokladen kompletteras med något av mer bestående värde?

Jag fick ett fint mail från Catrin på ActionAid, ni vet organisationen med getterna. (Sammanlagt gav svenskar bort över 17 385 presenter mot fattigdom julen 2008 - varav 9 000 getter! )

"Vi vill uppmana de som ska köpa present till sin älskling på alla hjärtans dag att göra fler glada på samma gång. Istället för choklad (eller DESSUTOM, förstås!) kan man via ActionAid köpa ett kakaoträd. Det är en annorlunda gåva – som samtidigt hjälper en fattig kvinna till ett bättre liv. Med en sådan alla hjärtans-dag-present ger man verkligen med hjärtat ... och gör fler glada på samma gång.

Vi vet att låga priser på kakao gör att kakaoträdbönderna i Ghana inte kan investera i nya plantor och måste förlita sig på sina gamla träd, som ger färre och färre kakaobönor. När träden drabbas, drabbas även familjerna som är beroende av dem. Och trots att de arbetar mycket hårt, går många av dem och lägger sig hungriga. Och värst drabbas förstås kvinnor och barn.


Om man köper en symbolisk gåva i form av ett kakaoträd för 100 kronor får man ett fint gåvokort att ge till sin vän. För 100 kronor får Ghanas fattiga bönder 118 nya och friska kakaoplantor. Bidraget kommer till exempel att användas för att ge fattiga bönder i centrala Ghana friska och starka kakaoplantor. Självklart kan man köpa även andra presenter mot fattigdom hos ActionAid.

Bra idé! Sprid gärna vidare!

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...