Vad sjukvården ska hantera och inte

Blyger bloggar om aborter, gynekologer, barnmorskor och samvetsbetänkligheter med anledning av att frågan tas upp på dagen.se där sjuksköterskan och pingstvännen Susanne idag intervjuas om samvete och arbetsmoral. Organisationen Människorätt för ofödda anklagar sjukvårdsanställda med kristen tro, men Susanne ställer en viktig fråga:

"Ska jag lasta över på mina arbetskamrater det jag inte vill göra själv?"

Nu är ju inte abort den enda knäckfrågan. Nästa ämne som förhoppningsvis stoppas innan det ingår i kursplanen är rekonstruktion (eller snarare konstruktion) av den omtvistade mödomshinnan. Läkaren Jan Jernbeck vid Akademikliniken i Stockholm uppger på etc.se att han tar 15 000 kronor för att klippa upp kvinnors underliv och sedan sy ihop dem. Sårskorpan ska gå sönder och ge en blödning, därför görs ingreppet så nära bröllopet som möjligt.

– Då ökar chansen att det blöder. Men jag kan aldrig ge några garantier. Jag rekommenderar alltid kvinnorna att ha med sig en nål som de kan rispa sig själva med. Som en plan b.

Då får man får ju hoppas att han skickar med nån bakteriedödande kräm och en steril nål, så hans patienter inte tvingas genomlida bröllopsresan med infekterat underliv om "plan b" skulle behöva tillämpas. Han tillstår dock att mödomshinnerekonstruktion är ett "fruktansvärt onödigt ingrepp" och att han gärna skulle slippa, men att han inte nekar någon av etiska skäl.

Nu förekommer det här även i landstingsvården. Det kostar 260 kr i Stockholm och beviljas av psykologiska skäl, vilket har föranlett riksdagsledamoten Carina Hägg (s) att motionera om nationella riktlinjer för hur man hanterar frågan om rekonstruktion av mödomshinnan, plus att varje huvudman för hälso- och sjukvården bör utarbeta och fastställa en enhetlig alternativ metod till kirurgi för flickor med oskuldsrelaterade frågeställningar och som utsätts för hedersrelaterat våld.

Läs också DN-artikeln Sommarboom för mödomshinnor i Danmark:

"Vi har en boom just nu. Så är det alltid i maj, juni och juli. Det är bröllopstider och vi ordnar två till tre mödomshinnor i veckan, säger gynekologen Christine Felding som har en privat mottagning på norra Själland till Ritzau.

Normalt sett gäller den siffran för antalet operationer i månaden. Men antalet stiger, säger Felding.

Den här typen av operationer förekommer också i Sverige även om docent Anders Lagrelius på Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi (SFOG) säger att fenomenet är "så gott som okänt" bland föreningens medlemmar."


Andra bloggar om: , ,
Intressant?


Vad tycker du om rekonstruktion av modomshinnan?
Upp till var och en, men ska inte bekostas med skattemedel
Upp till var och en, ska bekostas med skattemedel
En form av hederskulturell yttring som borde helt forbjudas i Sverige
Annan synpunkt
pollcode.com free polls

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...