Lugna ner er

Just nu pågår en debatt i Skara kommun om de femton timmarna som barn till föräldralediga, sjukskrivna och arbetssökande har rätt att vistas på förskolan. Här finns en bestämmelse som säger att timmarna läggs ut varje dag mellan 8.30 och 11.30 vilket ett antal insändarskribenter i lokaltidningen motsätter sig.

Jag är den störste anhängaren av valfrihet, men måste vi inte också vara medvetna om varför vi överhuvudtaget får ha barn på förskola när vi inte arbetar?

Man kan undra om insändarskibenterna tänkt på det, när de menar att det är så kort tid så att de (föräldrarna alltså) inte "hinner göra någonting" under de timmar barnet är på förskolan.

Men förskoletiden är inte till för att föräldern ska hinna göra någonting. Den är till för barnets skull. Ett äldre barn behöver stimulans och är man fyra är man på det som kallas allmän förskola.

Dessutom kan man fundera på om man verkligen måste "hinna göra någonting". Varför inte under sin föräldraledighet unna sig att faktiskt ta det lugnt? Skippa alla måsten och duktiga krav, och istället njuta av en extra promenad med barnvagn och hund, mata några ankor och studera höstlövens färgskiftningar under tiden storebror är på förskolan?

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...