Tevetips: Kyrkan och kvinnorna

Med anledning av 50-årsfirandet: finns det något att fira? Är kyrkan verkligen jämställd? Har kvinnor och män samma rättigheter? Gudryn Schyman kallar den lagstadgade diskrimineringsformen samvetsklausulen en "rättsröta i modern tid", ställer i sitt eget teveprogram en del frågor om läget om kyrkan som är en viktig samhällsinstitution och stor arbetsgivare.

Se Martin Lind, Boel Hössjer Sundman, Helle Klein, Tuulikki Koivunen Bylund, Anders Wejryd och Annika Borg hos Gudrun Schyman i TV8.

(Samvetsklausulen = Infördes samtidigt som kvinnor tilläts prästvigas, togs bort på 1980-talet. Den innebar att ingen man skulle nekas prästvigning p.g.a. sin övertygelse om det felaktiga i den nyinförda ordningen och ingen präst skulle tvingas att i tjänsten utföra något som stred som samvete och övertygelse och ingen biskop skulle tvingas prästviga kvinnor.)

Ja, även om jag tycker Gudrun S slår in öppna dörrar genom att pressa ansvar ur Martin Lind, en av de biskopar som gjort och gör mest för en positiv utveckling inom Svenska kyrkan, är det bra att frågan tas på allvar och inte sopas under mattan.

För mycket ser fint ut på ytan. Men som Dag Sandahl konstaterar på sin blogg om mitt stifts jubileumsinbjudan:


"På tal om kulisser - I Skara stifts broschyr om firandet finns foton från prästexamen när kvinnor och män examinerades. Det sägs inte ett ord om att prästkandidaterna sedan vigdes i seperata gudstjänster; de som inte omfattade 1958 års reform fick vigas för sig. Enigheten så som den nu framställs på bild, fanns inte."



Andra bloggar om: , ,

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...