Fråga om gudstjänster

"Hej Karin!

Har du en stor eller liten församling som du jobbar i? Hemma på landet där jag växte upp varvar man mellan kyrkorna och det är rätt ofta bara ett par besökare utöver de anställda som kommer vid gudstjänst. Mina föräldrar som varit engagerade i kyrkan länge (pappa var ordförande för kyrkrådet rätt länge också innan han tyckte det blev för mycket för hans ålder) brukar ibland gå delvis för att det inte skall bli bara personal... Vad tycker du om denna utveckling? Jag tycker det är både bra och dåligt att man håller fast vid dessa gudstjänster. Bra för dem som vill gå, men samtidigt, i vilket annat sammanhang skulle man tycka att det var ekonomiskt försvarbart att ha en verksamhet där det ofta händer att bara personalen är där? Samtidigt tycker jag så klart att det är skönt att man inte bara tänker på pengar, för är det någonstans man borde prioritera annat än pengar så är det ju i kyrkan.
Mvh Ulrika"

Karin svarar: I Skövde församling där jag arbetar bor ca 24 000 personer. Där du finns låter det som att gudstjänsterna behöver ses över. På landsbygden, där det ofta finns många kyrkor men nuförtiden få människor, håller man på vissa ställen kvar de gamla församlingsgränserna. I varje församling måste enligt Kyrkoordningen huvudgudstjänst firas varje vecka. Somliga pastorat har fått dispens från detta, och sammanlyser till olika kyrkor. Så får vi utvecklingen att gudstjänstutbudet varierar och personalen flyttar runt mellan kyrkorna. Kontinuiteten förloras, och man kan verkligen inte tycka att det är ekonomiskt försvarbart att fira gudstjänster med bara ett fåtal människor som deltar. Ofta är det den verklighet som man får leva med på landsbygden. Nu pågår ett omfattande arbete med vår handbok och våra gudstjänster, och förhoppningsvis leder det fram till lättnader i fråga om gudstjänstens form. Kanske kan människor finna vägen till kyrkan lättare då? Högmässan är ju uppenbarligen inget som tilltalar hos er.

Läs mer om arbetet med ny kyrkohandbok:

Hur vill gudstjänstdeltagare att gudstjänsten ska vara utformad? Vad är viktigt för mig som gudstjänstfirare? Vad vill jag slippa i gudstjänsten? Till handbokswebbplatsen!

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...