Skytte och socialdemokratin

Göran Skytte skriver som bekant på SvD:s ledarsida. Ofta blir det om kyrka, kristendom och samhälle. Härförleden handlade det om den teologiska fakulteten i Lund som han tyckte utsåg Gardell till hedersdoktor för att göra kyrkan "chick" och "i tiden".

Idag är det socialdemokraternas tur att få sig en släng av sleven. Efter att socialdemokraterna
"i generationer gjort allt för att nedmontera kyrkan och ersätta kristen tro med devot tro på politikens och partiets förmåga att skänka folket goda gåvor från ovan. (En strävan som för övrigt är vetenskapligt belagd.)"
står nu samhället inför en påkristning som bland annat visar sig i tidskriften Axess samtal om religion, där Helle Klein, nybliven präst och även Aftonbladet politiske chefredaktör. Om Skytte tolkar Helles prästvigning som en "hel pudel" inom (s) kan jag inte säga, men socialdemokraterna kan inte generellt skyllas som kristendoms - och kyrkfientliga. Jag tänker på alla de många socialdemokrater/broderskapare som gjort och gör ett oerhört gott arbete inom kyrkan - som kyrkopolitiker och ideellt engagerade. Jag är säker på att sossar varken är mer eller mindre kyrknedmonterare än andra.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...