Politiska varianter i barnkulturen

Hamas variant av Bollibompa är ... speciell. Idag rapporterar SR om tevekaninen Asud som hotar att bita ihjäl och äta upp danskar som skändar profeten Muhammmed.

Inte utan såväl extern som intern kritik. Ska framtidens barn lära sig fred och demokrati är det inte bra med människoätande kaniner på Bollibompatid.

Politik är det också i senaste numret av Bamse - världens starkaste björn, där miljöfrågorna tas upp. Det är näringslivet, personifierat av Krösus Sork, som bär skulden för att Kullarnas mark och sjöar förstörts, vilket Bamse, Skalman och Lille Skutt upptäcker när de åker med tidsmaskinen tjugo år framåt i tiden.

"Allt blev förstört bara för att Krösus ville tjäna mer pengar", konstaterar Bodil Bäver som var för gammal och trött för att fly katastrofen.

Väl tillbaka beslutar sig Bamse, med sin argaste min, för att säga Krösus Sork ett sanningens ord. Hot hjälper inte, säger Skalman som har en bättre idé. Hur det går får ni läsa själva.

Iallfall avslutas serien med att Brumma konstaterar att barn inte kanske kan stoppa miljöbovar som Krösus Sork, men väl samla glas, papper, plast och burkar osv. Och när du blir vuxen, kanske det är du som sitter och bestämmer i en fabrik!

Är det pengarna som styr verklighetens Krösus Sork, eller är det okunskap som gör att han lanserar sitt giftiga trädmedel? Det problematiseras inte i Bamse.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...