Kvinnlig könsstympning

En särskild fruktansvärd form av våld mot kvinnor är könsstympningen. Varje dag blir tusentals tjejer stympade. Man räknar med att 140 miljoner flickor och kvinnor utsatts för sedvänjan. Förekommer i stor utsträckning på afrikanska kontinenten, men också i Mellanöstern, Asien, Nord, - Sydamerika och Europa. I 28 länder praktiseras könsstympning och flest i Egypten och Etiopien. De mänskliga rättigheterna kränks härmed, och procedurerna leder till omfattande fysiska och psykiska skador.

Traditionens makt är stark. Det handlar om gruppsamhörighet, invigning i vuxenlivet och markerar skillnaden mellan könen. Amnesty skriver att "borttagandet av det som många anser vara "de manliga delarna", nämligen klitoris och blygdläpparna, ska förhöja flickornas kvinnlighet vilket ofta är liktydigt med foglighet och lydnad." Kvinnors sexlust ska minskas, vilket leder till minskad risk för utomäktenskapliga sexuella relationer.

Huruvida kvinnlig könsstympning har med islam att göra diskuteras, men faktum är att sedvänjan praktiserades redan före islam, och i Koranen omnämns det även om det inte uppmanas. Ändå används religionen som skäl.

Vad innebär då könsstympning? Det finns enligt Amnesty tre huvudsakliga former. "Sunna" innebär att huden över klitoris skärs bort, ibland delar av eller hela klitoris. En "dektomi" innebär att hela klitoris skärs bort tillsammans med delar eller hela de inre blygdläpparna. "Infibulation" eller "faraonisk omskärelse" innebär att hela klitoris, de inre och yttre delarna av blygdläpparna skärs bort. Sedan sys huden ihop, men en liten öppning lämnas för mensblod och urin. Vid senare giftermål sprättas underlivet upp igen. Metoderna skiljer sig åt från tradition till tradition. Man kan "pricka" underlivet med en kniv, skära eller bränna.

År 1982 förbjöds könsstympning i lag. Ändå händer det att utlandsfödda utför könsstympning med hjälp av illegalt praktiserande läkare i Sverige, eller att man tar med sig barn till andra länder. Lagen skärptes 1999 och gäller numera även stympning som utförts i länder där det är lagligt.

Endast två fall har lett till fällande dom. Enligt gällande lag kan den som begår eller medverkar till könsstympning dömas till fängelse i högst fyra år och om brottet anses som grovt, i lägst två högst tio år. Lagstiftningen ger alltså möjlighet att döma alla som på något sätt medverkat till könsstympning till mycket allvarliga påföljder.Läs mer hos amnesty.se.

Vad kan göras? Folkpartiet Liberalerna menar att lagen inte används. Brottet måste kraftfullt bekämpas genom åtgärder både i skola, hos polis, åklagare och inom sjukvården. Kunskapen om hur man kan förebygga, förhindra och upptäcka könsstympning behöver öka. Polis och åklagare måste prioritera resurser och hitta former för att avslöja och bevisa de brottsliga handlingarna.

Folkpartiet vill:
• Att könsstympning motverkas mer effektivt.
• Att alla de som direkt eller indirekt medverkar till brottet hotas av kännbara straff.
• Utöver fängelsestraff ska medverkan till könsstympning alltid leda till att domstolen prövar frågan om utvisning för den som inte är svensk medborgare.
• Preskriptionstiden ska börja löpa efter det att den drabbade kvinnan fyllt 18 år.

Läs också regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck, samt i samkönade relationer.

Bildserie från New York Times

Andra bloggar om: , , , intressant

Uppdatering: Birgitta Ohlsson och Sara Mohammad påminner oss om kvinnors delaktighet i upprätthållandet av de patriarkala strukturerna. Brännpunkt.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...