697 våldtäkter

Hos Brottsförebyggande rådet kan du själv välja variabler för att få fram en statistik på antalet anmälda brott i din region olika år.

Här kommer en signal om hur det står till med jämställdheten i vår region år 2007 i kriminalitetens värld:

Våldtäkt inkl. grov (se även sexualbrott) 697
BRÅ:s kommentar: "Med våldtäkt avses brott mot BrB 6 kap, 1 §. De allra grövsta våldtäktsbrotten och de brott som begåtts av en för offret obekant person är antagligen bättre representerade i förhållande till det faktiska antalet brott. Mörkertalet för våldtäktsbrott, i synnerhet de som begås i det privata och riktas mot en person som gärningsmannen är bekant med, är antagligen mycket stort."
Av dessa var våldtäkterna mot barn under 15 år 193 till antalet.

Sexköpsbrott 26
BRÅ:s kommentar: "Med sexköpsbrott avses brott mot lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster (1998:408) som trädde i kraft den 1 januari 1999. Den kriminaliserar den som mot ersättning skaffar eller försöker skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse. Eftersom detta brott är ett så kallat spaningsbrott antas mörkertalet vara stort."

Grov kvinnofridskränkning (se även hotbrott) 390
BRÅ:s kommentar: "Med grov kvinnofridskränkning avses här brott mot BrB 4 kap 4a §. Om en man utsätter en kvinna, som han har eller haft en nära relation med för upprepade kränkningar som till exempel misshandel, olaga hot, ofredande, hemfridsbrott och sexuellt tvång kan han dömas för grov kvinnofridskränkning. Från och med år 1999 redovisas detta brott separat i statistiken vilket bör beaktas då man ser till vissa övriga våldsbrott och dess utveckling."

Andra bloggar om: ,
,

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...