Kyrkostyrelsen säger ja till gemensam samlevnadslag

Idag offentliggörs Svenska kyrkans styrelse Kyrkostyrelsen sitt remissvar på betänkandet Äktenskap för par med samma kön - vigselfrågor (SOU2007:17).

I ett resonerande remisssvar där det görs tydligt att det finns olika teologiska tolkningar inom Svenska kyrkan, har man ändå gått på majoritetens tyckande och säger därför att

* det är angeläget att samhället stödjer trygga och trofasta parrelationer, bland annat med hjälp av rättslig reglering.
* Äktenskap och partnerskap är likvärdiga samlevnadformer, men att man vill behålla olika benämningar för samkönade och tvåkönade relationer.
* nuvarande system med valfrihet i fråga om kyrklig eller borgerlig vigsel bör behållas.
* Svenska kyrkan är beredd att registrera partnerskap om detta kan ske inom ramen för en gudstjänstordning som kyrkan själv bestämmer över.
* Svenska kyrkan kommer att som andra samfund få ansöka om vigseltillstånd samt att kyrkans präster måste ha ett särskilt förordnande för att få vigselbehörighet.
* det inte skall föreligga någon vigselplikt vare sig för samfunden eller för vigselförrättare inom trossamfund och att detta ska säkerställas genom lag.
* äktenskapet är en del av det borgerliga samhället och inte som ett sakrament. En konsekvens av det är att äktenskapet ses som ett och samma oavsett om det ingåtts genom kyrklig eller borgerlig ordning.

Kommentar: Inte oväntat att majoriteten i Kyrkostyrelsen ville bevara olika begrepp. Jag tycker det är olyckligt och beklagar ställningstagandet. Däremot är det positivt att se förskjutningen från skuldbeläggande till ett helt bejakande och jämställande av samkönade relationer och särkönade.

Punkten om att ingå partnerskap i kyrkan förstår jag inte - registrerat partnerskap är ett begrepp som kommer att försvinna. Det riktigt intressanta är hur gudstjänstordningarna kommer att se ut i vår handbok. Ska vi ha skilda ordningar för särkönade och samkönade? Eller ska de vara benämnningsneutrala? Om det kyrkan kallar vigsel är något helt annat än det samhället kallar vigsel är vi på väg bort från det nuvarande synsättet vi har som evangelisk-luthersk kyrka: synsättet att äktenskapet är en del av samhället och inte ett sakrament.

Dag Tuvelius ledare i Kyrkans tidning

Andra bloggar om:
,
,

intressant

Elisabet Sandlunds ledare i Dagen
Pers små tankar: Fegt, kyrkostyrelsen!
Marta Axner: Kyrkostyrelsen väljer mesväg
Hela remissvaret i pdf
Svenska Dagbladet
DN
Deepedition

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...