Chokladblogg

Lika bra att erkänna: jag är en chokladoman. Och som präst är det ju helt legitimt att syssla med böner. Helt outstanding är förstås den choklad som i jultiden inhandlas, ges bort, bunkras i skafferiet och förr eller senare avnjuts, helst till kaffe med levande ljus. Lugn och ro är ett måste för att all arom ska komma till sin rätt och serotoninhalten i hjärnan höjas.

Först och främst: After Eight. Mörk, lyxig, tunn choklad med mint inuti, styckförpackade i papper. Ska väl egentligen ätas på kvällstid, som namnet anger, men man kan lika gärna tolka tidsangivelsen som en signal att öppna asken redan efter frukost. Till upplevelsen av aftereightätande hör spänningsmomentet. Somliga lyfter nämligen inte ut hela aftereighten med papper på, utan tar bara chokladen. Det innebär att man kan luras tro att det finns choklad kvar så länge papper finns i asken. Men är det slut bör man inte misströsta. Man kan alltid köpa en låda till.

Som tvåa kommer Aladdinasken. Ljusa och mörka praliner med nougat - eller likörfyllning. Av någon anledning tar den ljusa chokladen alltid slut först. Och det är kanske så i alla familjer, för när dom ställde fram en alladinask på ICA Supermackan före jul, var dom äckliga mörka med likör kvar. Kanske är lika bra att dom minskar tillverkningen av mörka med likör? Visserligen kan man numera köpa särtryck av favoriterna, men det är själva blandningen som är tjusningen. Alladinasken är tvålagrig, och är är det upp till vars och ens samvete att börja på lager två innan lager ett är färdigt. Det finns dock de luriga medmänniskor som börjar på lager två utan att lyfta bort lager ett och mellanpappret först. Så när vän av ordning börjar på lager 2 är Gräddnougat, nöttryffel och trillingnöt redan väck. Ogillas.

Den lyxiga lådan Merci är perfekt att ge bort till någon man har något att tacka för. Här har vi olika varianter av choklad med fyllning markerade med färger. Min favorit här är den gröna. Lite tråkig dock utan spänningsmoment. Ser det ut att vara slut, så är det det också.

Så noterar jag att flera googlesökningar på ckoklad + hund hamnar hos mig. Det är alltså ämnet teobromin som är boven, och i tidningen Hundsport läste jag att "en normalstor (100 gram) ljus chokladkaka kan döda en dvärghund och förgifta en hund upp till retrieverstorlek. Samma mängd av den mörkaste chokladen kan förgifta en hund av vilken storlek som helst – även en sankt bernhardshund. Den kan vara dödlig för en hund av storlek som en cocker spaniel. Upprepad förtäring ger kraftigt ökad risk eftersom hundar bryter ner teobromin långsamt. Arton timmar efter intaget har bara halva mängden lämnat kroppen."

Mer information hos Giftinformationcentralen.

Alltså: njut av presentchokladen, men tänk på ovanstående innan du bjuder din kompis på ägglikören du själv hoppat över.

Bilder: Aftereight från nestle.com, aladdinasken från Kraft Foods, Merci från kontorab.rkv.se.

Andra bloggar om: ,
,

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...