Aktiva eller passiva medlemmar?

Signaturen BB skriver i mitt inlägg om utträdena som minskar;

Om femtio år kommer den kristna svenska kyrkan att ha 4.35 miljoner medlemmar. Den vidare utvecklingen, givet att 0.89% årligen lämnar dksk:

2100: 2.96 miljoner 2200: 1.21 miljoner 2300: 496000 2400: 203000 2500: 83000
3000: 950

Det kommer alltså att ta lika lång tid som kyrkan har härjat i landet att bli av med skiten.

Fast vitsen med att räkna passiva medlemmar har jag aldrig begripit. Annullera alla medlemskap och se hur många aktivt troende som faktiskt strömmar in. Men använd inte skatteverket; kyrkan är ju skild från staten...

Samtidigt är det grym ironi i att kyrkan i ena stunden säger sig ha 75% av folket bakom sig, medan man i andra pratar hysteriskt om kristofobi och efterlyser en "kristombudsman" för att få sina "rättigheter" att jaga homosexuella med flera uppfyllda.

Finns det inget sätt att snabba på avkristifieringen? Vi kan ju inte bränna kyrkor, men en lag om retroaktiv återbäring på den gigantiska stöld kyrkan har stått för genom tiondet under tusen år skulle göra susen."


Karin svarar: Om det stämmer som sociologerna tror, så minskar utträdena också fortsättningsvis. Det var år 00 som folk fick anledning att ifrågasätta sitt medlemskap.

Sen är det väl tur att vi lever i religionsfrihet så att du inte tvingas till hemska kristna handlingar?

Svenska kyrkan kräver ingen kristombudsman. Och Svenska kyrkan jagar inga homosexuella. Tvärtom har kyrkans högsta beslutande organ ordentligt sagt ifrån: avstånd från fördömande, skuldbeläggande och diskriminering pga. sexuell orientering.

Sen är det frågan om aktiva och passiva medlemmar:

Svenska kyrkan är en bekännelsekyrka och inte en bekännarkyrka. Det innebär att vi samlas kring en bekännelse - inte att alla bekänner. Det är en stor skillnad och är det som skiljer oss från de flesta frikyrkor.

Vi kollar alltså inte hur folk tror, om de tror eller hur de lever ut sin tro, utan det är den personliga viljan att tillhöra Svenska kyrkan som är det väsentliga. Hur det sen ser ut i människors hjärtan kan ingen av oss avgöra.

Därför tycker jag heller inte att man ska gradera folk. Den som smiter in i kyrkan för att tända ljus men aldrig kan tänka sig att fira gudstjänst, har lika mycket i Svenska kyrkan att göra som självaste biskopen av Skara.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...